Използвани памперси в кошчето за пластмасови отпадъци, найлонови торбички при

...
Използвани памперси в кошчето за пластмасови отпадъци, найлонови торбички при
Коментари Харесай

Грешки в разделното събиране накърняват репутацията на Германия в рециклирането

Използвани памперси в кошчето за пластмасови боклуци, найлонови торбички при органичните боклуци - добре уреденото преработване на боклуци в Германия се нарушава от хора, които или пренебрегват разпоредбите, или просто ги схващат неправилно.

Германия е известна с разделното събиране на боклука и постоянно заема първо място в класациите за преработване. Типично домакинство - или перон на гара - разполага с четири типа кофи за отпадък, без да броим тези за бутилки с разнообразни цветове.

Но какъв брой сполучливи са германците при разделното изхвърляне на боклука?

Това в действителност е сериозен въпрос с последици за бизнеса и за рециклиращите компании, които в този момент сигнализират, че доста семейства към този момент не разделят прилежно отпадъците си и просто ги хвърлят в което и да е кошче.

Дали е от мързел - или може би системата е прекомерно комплицирана?

Федерацията за вторични първични материали се базира на експертни данни, че през 2017 година честотата на по този начин нареченото неправилно изхвърляне на боклука единствено за опаковъчните материали е сред 40 и 60 %. Числото на грешките е било по-ниско при хартиените и текстилните боклуци. " Коефициентът там е бил надлежно към 2 % и сред 1 и 10 % ", сподели представителят на федерацията Михаела Цис.

Правят се разнообразни типове неточности. Ако да вземем за пример пластмасова чашка с малко кръстосан млечен артикул в нея се изхвърли в кошче за органични боклуци, тогава промишлеността приказва за " постоянно неправилно изхвърляне ".

Не е по-добре обаче, когато, да кажем, пластмасова четка за тоалетна е изхвърлена в специфичното жълто кошче за опаковки, предопределени за преработване. Извършителят се е замислил какво прави, само че въпреки всичко е избрал погрешно - това е по този начин наречената " умна " неточност при изхвърлянето на боклуци.

Определят я по този начин, тъй като жълтото кошче - или жълтият чувал, употребен за същата цел - е очакван единствено за опаковъчни боклуци. Четка за тоалетна или пластмасова играчка не трябва да се изхвърлят в тях. Големите градове, където има повече анонимност, имат проблеми с неправилното изхвърляне. Службата по непорочност на град Бремен, а също и компанията за ръководство на вторични първични материали Ер Ем Ге в град Елтвил на Рейн удостоверяват това. Те споделят, че постоянно става дума за липса на базисно схващане на немската система за делене на отпадъците и за липса на ясна информация.

Допълнителен фактор по думите на представител на Германската асоциация на локалните комунални услуги може да е и

растящият брой имигранти.

Трудната за схващане немска система не е лесна за разбиране от чужденци и би трябвало да им бъде обяснена.

Друга причина обаче може просто да е фундаментална социална наклонност, по силата на която останалите ограничения за отбрана на околната среда вършат потребността от разделно събиране на отпадъците неразбираема за хората. Ако процентът на погрешно изхвърляне е прекомерно висок, боклукчиите не прибират наличието на кошчето. Стикер, подложен върху него, изяснява за какво.

Наистина голям проблем обаче срещат фирмите за преработване, когато боклукът е погрешно изхвърлен. " Когато това се случи, цялото наличие на жълтия чувал не може да бъде рециклирано ", споделя представител на Ер Ем Ге.

В " Дер грюне пункт " ( " Зеленият пункт " ) - институцията, отговорно за по този начин наречената двойна система за изхвърляне на боклуци и преработване - чиновниците споделят, че не виждат признаци хората да губят интерес в разделното изхвърляне. " Не следим зачестяване на неправилните изхвърляния ", сподели представителят на " Зеления пункт " Норберт Фьол.

Домакинствата не поемат разноските за последващото делене на погрешно изхвърлените боклуци. Частните и общинските компании, отговарящи за събирането на боклука, обаче заплащат повече, когато се постанова боклукът да се разделя в допълнение.

" Центровете за обработка на отпадъците имат огромни проблеми с неправилното изхвърляне - да вземем за пример с органични боклуци, съдържащи се в найлонови пликове ", споделя Йенс Рьозлер, представител на бременската работа по чистотата. Като резултат найлоновите пликове би трябвало деликатно да бъдат отделени и чак тогава органичният боклук може да бъде употребен. В противоположен случай се утежнява качеството на компоста, употребен в земеделието.

Експерти настояват, че хората в земеделските области и в по-малките градове са очевидно по-успешни в разделното изхвърляне на боклука от жителите на огромните градове. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР