Използването на тромбектомия може значително да помогне на пациентите с

...
Използването на тромбектомия може значително да помогне на пациентите с
Коментари Харесай

Проучване: Тромбектомията е ефективна и при пациенти с голям мозъчен кръвоизлив

Използването на тромбектомия може доста да помогне на пациентите с тежки инсулти, породени от блокирани кръвоносни съдове в мозъка. Това демонстрират резултатите от проучването TENSION, координирано от професор доктор Гьоц Томала от Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf в Хамбург и професор доктор Мартин Бендзус от Universitätsklinikum Heidelberg, показано у нас от Асоциацията за инсулт и афазия. Предвижда се резултатите от изследването да проправят пътя за по-широко разглеждане на този метод за по-голям брой пациенти в бъдеще.

Изследванията за тромбектомия, приключени преди TENSION, включваха доста лимитирани групи пациенти с инсулт. Те посочваха, че в случай че се употребява при пациенти с инсулт с дребен мозъчен съсирек, тромбектомията доста понижава равнището на тежко увреждане след инсулт или гибел, като възвръща притока на кръв и затова лимитира увреждането на мозъка и инвалидизацията на пациента.

Целта на TENSION е да дефинира дали е безвредно и дейно да се прави тромбектомия при пациенти с по този начин наречените " разширени инфаркти ", т.е. по-големи области на повреден мозък спрямо предходните изследвания. Пациентите са били в положение да се включат в изпитването до 12 часа след появяването на признаците, като в допълнение се включва и друга по-голяма група пациенти, в това число да вземем за пример тези, които са имали инсулт през нощта или евентуално са забавени при стигането до болница. Оборудването, употребявано в изпитването, е  използвано в клиничната процедура, тъй че резултатите да могат елементарно да бъдат трансферирани в ежедневната процедура.

Проучването е извършено от 17 юли 2018 година до 21 февруари 2023 година и включва 253-ма пациенти от осем европейски страни, избрани на инцидентен принцип. От тях на 125-има пациенти е назначена ендоваскуларна тромбектомия, а 128 са получили медикаментозна терапия. 

 

" TENSION даде доказателства за ефикасна лечебна намеса при пациенти с тежък инсулт. Това значи, че можем да реализираме по-добри самостоятелни резултати за пациентите и да избегнем увреждане, обвързвано с инсулт при по-голям брой пациенти. В стопански аспект новите насоки за лекуване, учредени на нашите открития, ще оказват помощ за понижаване на разноските, свързани с инсулт ", споделя проф. Гьоц Томала.

" Най-накрая имаме доказателства, че това жизненоважно лекуване може безвредно да се употребява при по-голям брой пациенти с инсулт, в сравнение с се употребява сега. Това ще помогне за понижаване на риска от дълготрайно увреждане, което постоянно се свързва с инсулт, и ще разреши на хората да се възстановят по-бързо. Призоваваме насоките за всички европейски страни да бъдат обновени допустимо най-скоро, с цел да отразят тези нови доказателства, тъй че повече хора да се възползват от лекуването ", съобщи Арлийн Уилки от Stroke Alliance for Europe.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР