Използването на солариум преди 30-годишна възраст води до шест пъти

...
Използването на солариум преди 30-годишна възраст води до шест пъти
Коментари Харесай

Солариумът преди 30-годишна възраст увеличава риска от рак на кожата 6 пъти |

Използването на солариум преди 30-годишна възраст води до шест пъти по-висок риск от развиване на рак на кожата, сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция кожният лекар Валерия Матеева. По думите ѝ, в някои европейски страни е неразрешено потреблението на солариум преди навършването на 18-годишна възраст.

За 17-ти път в България ще се състои национална акция за профилактика на кожата „ Евромеланома 2022 “, която тази година е под мотото " Не са значими годините, а UV дозата ".

В акцията ще се включат над двеста кожни лекари от цялата страна, като описите с участващите лекари ще се разгласяват на и на Българското дерматологично сдружение. Безплатните прегледи ще бъдат на 18 май. В предходните акции са били прегледани над 20 хиляди пациенти, сподели доктор Матеева.

Честотата на рак на кожата нараства, като с 50 на 100 са се нараснали случаите през последните 10 години, уточни доктор Матеева. По думите ѝ, това се дължи както на усъвършенстваната диагностика, по този начин и на световното стопляне, на продължителното престояване в екзотични дестинации, на застаряването на популацията. По думите ѝ, прогнозата е, че до 2025 година смъртността от меланом ще нарасне с над 20 на 100.

Ранната диагностика води до доста по-добър късмет за пациента и до опция за цялостно изцеление. Мъжете по-често са наранени от рак на кожата спрямо дамите, сподели още доктор Матеева. Натрупването на слънчево излагане на кожата през годините е бомба със закъснител, а кожата „ дава отговор “ със стареене и с доброкачествено или злокачествено образувание. По думите ѝ, всяко UV облъчване е нездравословно, а изгарянията на кожата в детска възраст са доста рискови за поява на меланом през годините.

Бялата раса, хората с рижа коса, с лунички, със сини очи са рискова група за поява меланом , сподели доктор Жана Казанджиева, кожен лекар в Александровската болница. По думите ѝ, риск от поява на болестта има и измежду хората с родственици, диагностицирани с меланом. Д-р Казанджиева поучава да се потърси лекарска помощ в случаите на повишаване и смяна в рамките на бенките, на незарастваща рана, на руменина или оток към бенка, уплътняване на бенка, болежка или поява на „ възел “ в бенката.

Фотозащитните кремове би трябвало да пазят от А и B лъчите, да са водоустойчиви, в това число и устойчиви на изпотяване, сподели кожният лекар доцент Румяна Янкова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР