Използването на репеленти, протективно облекло и избягването на рискови места,

...
Използването на репеленти, протективно облекло и избягването на рискови места,
Коментари Харесай

Мерки за борба с кърлежите: Използването на репеленти, протективно облекло и избягването на рискови места

Използването на репеленти, протективно облекло и избягването на рискови места, където кърлежите живеят са най-ефективните способи за битка с тези паразити. Това изясни в " денят стартира " гл. ас. доктор Магдалена Баймакова, експерт " Инфекциозни заболявания ", ВМА.

" Със стоплянето на времето, с климатичните промени, на които сме очевидци, навлизат инфекциите, които се предават посредством разнообразни членестоноги. Мерките, ориентирани към нашата отбрана, са репеленти при излизане навън, протективни дрехи, в случай че можем да ограничим визитата си на рискови места - шубраци, гори, високи треви. Важното е ние да открием кърлежа, да го отстраним в точния момент и вярно. Без възелини, без да го упояваме, опушваме. Ако нямаме достъп до доктор и сме в планината, да го извадим деликатно с хубава остра пинсета ", добави доктор Баймакова.

Медицинският експерт разяснява и казусът с 4-годишното имунизирано дете от София, което е първият случай на морбили у нас.

" Първа доза е била сложена - на 13-месечна възраст. Следващата доза е на 12-годишна възраст. Ваксинацията е в двудозов режим. Научните проучвания демонстрират, че този режим е сполучлив.С лед първата доза протекцията няма да е оптималната - към 93%. След втората доза се доближава до 97-100%. Има 1% от популацията обаче, което не съумява да построи задоволително антитела. Целта на имунизацията е да имитираме една естествено развила се зараза, като построяваме имунен отговор, който да ни отбрани при нова среща. При другите инфекциозни болести дозите са разнообразни. Но няма съображение за суматоха, просто би трябвало да сме виновни, да се имунизираме съгласно признатия у нас календар ", сподели доктор Баймакова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР