Използването на машините за криптовалути по света и в България

...
Използването на машините за криптовалути по света и в България
Коментари Харесай

Kакъв е този криптомат

Използването на машините за криптовалути по света и в България нараства Те са подобаващи за обезпечаване на бърза ликвидност при потребност Таксите по тях са надвишават тези на обичайните криптоборси Използването на машините за криптовалути по света и в България нараства Те са подобаващи за обезпечаване на бърза ликвидност при потребност Таксите по тях са надвишават тези на обичайните криптоборси
Те много наподобяват на елементарни банкомати и все по-често се виждат на публични места в България, само че на екраните им, вместо логото на банка, се виждат изменящите се курсове на главните криптовалути. Криптоматите - устройствата, през които може да се купят и продадат криптовалути против фиатни пари стават все по-популярни по света, а и в България, въпреки броят им да наподобява към момента нищожен.

Първият биткойномат в света се появява през 2013 година в кафене във Ванкувър, а единствено една година по-късно " Биткойн България " пуска първия български. Бизнес моделът на криптобанкоматите е простоват, а за лукса да извършваш транзакции без спомагателни медиатори, плащаш малко по-висока такса от тази, която оферират криптоборсите. Таксите не са закрепени, а се менят по отношение на търсенето и предлагането, тъй като компаниите продават от личните си биткойни при ваша " покупка ". Тоест те не употребяват други криптоборси, а са нещо като разменни бюра търгувайки със лични средства - крипто или фиат. Според данни от Coinatmradar, на света има над 36000 криптомата, а в България са 35 от тях. Голяма част от общия брой банкомати, оферират единствено биткойн услуги, само че има и такива, които работят с алткойни на разнообразни блокчейни.
Реклама
Основни играчи на българския пазар са " Биткойн България " с 4 машини, 2 млн. лв. доходи и 433 лв. облага за 2021 година и " Виртуална Планета " с 14 машини, 5.6 млн. лв. доходи и 35 хиляди лв. облага за същата година. С увеличението на броя на биткойн банкоматите, техните клиенти и транзакционни размери се усилват, както и конкуренцията, която от своя страна в допълнение смъква таксите за крайния консуматор. Според представители на бранша в България ползата и размерите на търговия през криптомати се покачва.
Източник: coinatmradar
Венцислав Танев юрист и сътрудник в SMTLegal, разяснява от името на " Виртуална Планета ", че " има наклонност на повишаване на интереса към биткойн банкомати ". " Това е по този начин, защото хората стартират да се интересуват повече от своите финансови средства, самостоятелност и губят доверие в централизираните институции. ", разяснява той пред " Капитал ".

Танев разяснява и преимуществата на биткойноматите по този начин: " На първо място е анонимността. Вторият миг е, че ви разрешават да оперирате с пари в брой. И за покупка и за продажба. Не на последно място, чувствате се като киберпънк. В свят, движен от ден на ден от събиране, предпазване и продажба на данни, нашата компания стои твърдо за поверителността. Не пожелаваме основаване на акаунт, евакуиране на приложения или позволения за маркетинг, ние не събираме телефонни номера, което прави нашите криптобанкомати парадайс за тези, които са изтощени от употреба на данни. "

Павел Чорбаджийски, едноличен притежател на " Биткойн България ", разяснява, че да вземем за пример, има обстановки, в които техни клиенти са без документи и пари в непозната за тях страна, само че съумяват да се оправят само с мобилен телефон. " Има хора, които желаят биткойните да са си техни. Ако купите през централизирана борса, тя заверява сметка при себе си, т.е. борсата работи като биткойн банка. Идеята първоначално беше тъкмо тази - хората да свикнат да се грижат за личните си пари. ", споделя Чорбаджийски.
Реклама За сметка на таксите
Средните такси в България включват цена за блокчейн транзакция, разлика в спреда и комисионна за потреблението на услугата, равняващи се на към 5-6% от общата сума, до момента в който по света общите такси са може да доближат сред 5-15%, което си е сензитивно по-високо по отношение на тържищата. Според представителя на Shitcoins.club, Венцислав Танев, банкоматите начисляват вариращи такси сред 0-7% по отношение на борсовата цена, а междинната стойност е 3%. Освен маркираната такса, потребителите би трябвало да сравнят и спреда, който се предлага, с цел да вземат най-информирано решение. " Капитал " направи тест, като с 200 лв. закупи Ethereum през машина на Shitcoins.club, който след поръчката можеше да продаде за към 100 $ или към 180 лв.. Тоест общата стойност на такса и спред е 12 лева, или към 6% и има 10 лв. закрепена такса за прилагане на банкомата, която не се трансформира без значение дали вършиме поръчка за 50 или 5 хиляди лв.. Трябва да се означи също, че един път " вкарали " банкноти в криптомата, нямате алтернатива да се откажете и би трябвало да извършите поръчката.

Павел Чорбаджийски, притежателят на " Биткойн България " споделя, че от време на време, поради механизмът на работа, цената им даже е под борсово предлаганата, като на процедура се появяват благоприятни условия за арбитраж, от които неговите клиенти се възползват. За съпоставяне на огромните централизирани крипто тържища, таксите са под 1%, само че покупката от криптобанкомати също има своите преимущества. Това са бързия и комфортен метод за закупуване, неналичието на нужда от физически и банкови карти и запазването на анонимност.

Чорбаджийски споделя опита си и разяснява, че когато биткойн се движи внезапно в едната или в другата посока има засилен интерес от хората със спекулативни пристрастености. Това са тези, които гледат на биткойн като метод да завоюват от придвижването в курсовете и тогава транзакционните размери много се усилват. От друга страна, когато биткойн е относително постоянен като цена, тези хора последователно понижават, само че се усилват тези, които употребяват биткойн за преводи непосредствено в биткойн портфейл.
Как да боравим с криптомат за първи път
Трябва да се има поради, че криптомата не печата и пуска виртуални валути. Това в кръга на шегата. Той е просто една машина, посредством която можете бързо да си осигурите ликвидност във фиатни пари или да ги инвестирате в крипто.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР