Използван е най-малко един фалшифициран български паспорт по време на

...
Използван е най-малко един фалшифициран български паспорт по време на
Коментари Харесай

Фалшив български паспорт изплува от разследването за взрива на Северен поток

Използван е минимум един подправен български паспорт по време на интервенцията, твърди Spiegel

Българска " връзка " се появи изненадващо от следствието на яхтата, с която има подозрения, че може да са превозени взривните устройства до тръбите на Северен поток 1 и 2 през септември 2022 година

Руският газопровод беше главният маршрут за доставки на природен газ до Германия, втората му част по този начин и не беше проработила поради глобите против Кремъл за войната, само че през есента на предходната година и двете уреди бяха извадени от строя с експлозиви.

Няколко медии, измежду които NYT, ARD и Zeit разгласиха версии, съгласно които е допустимо причинителите на саботажа да са свързани с Украйна - нещо, което Киев твърдо отхвърля.

Според нова информация на Spiegel: хората, пътували с яхтата " Андромеда " в следствия интервал, са употребявали " минимум един подправен български паспорт " по време на интервенцията, предава.

Не е ясно какъв брой тъкмо хора са се намирали на лодката и дали в действителност там е участвала и жена, както се твърди импровизирано. Засега не всички самоличности са разпознати, не е открита и тяхната действителна идентичност.

Яхтата " Андромеда " е модел Bavaria Cruiser 50 с пет стаи. Тя принадлежи на чартърна компания, която е основана на остров Рюген.

" Андромеда " е дълга 15,58 метра, 4,67 м необятна, има мотор с 75 конски сили и може да зареди 380 литра дизел. Предлага се за 3000 евро на седмица и евентуално може да настани 11 души.

Лодката има сгъваема платформа за къпане на кърмата, която би била идеална за водолазите, които биха могли да влязат във водата и да се върнат, като носят взривни устройства.

Според следствието - яхтата е напуснала Рощок на 6 септември, а по-късно е открита на датския остров Кристиансьо, североизточно от Борнхолм, покрай мястото на гърмежите. По пътя си тя е спряла през град Виек на остров Рюген.

Един от ръководителите на локалното пристанище споделя, че забелязал предходната есен група хора, облечени като естествени моряци, само че говорещи на език, напомнящ полски или чешки. Ноисли са няколко чанти от супермаркета на борда. Не помни точната дата, само че помни, че са били няколко мъже и една жена.

Експлозивите може да са сложени от опитни водолази, само че се счита, че те не са работили за военни или разследващи организации. Възможно е да са получили профилирано образование в предишното.

За да се спусне до 70-80 метра в Балтийско море, човек би трябвало да носи така наречен rebreather с 3-литрова бутилка с хелиево-кислородна примес и 3-литрова бутилка от чист О2. Освен това е нужна годна за корабоплаване лодка и добър шкипер, който да я откара до целевата позиция.

Ако водолазът желае да остане на дъното за 20 минути, гмуркането, изкачването и спиранията за декомпресия ще лишават минимум 144 минути. В идеалния случай - към 200 минути. Лодката би трябвало да е прекарала по към 3 часа на всяко място, на което е подложен гърмеж. Тъй като те са на километри разстояние, евентуално биха били нужни няколко дни.

Според ARD и Zeit - саботьорите са отплавали на 6 септември, само че гърмежите избухнаха на 26 септември. Не е ясно какво се е случило в тези три седмици и къде е била " Андромеда ". Не е ясно и по какъв начин е задействан гърмежът.

Яхтата е претърсена на 18-20 януари 2023 година по съмнение, че може да е пренасяла взривни устройства. Не е ясно дали следите на борда подхождат на експлозивите, които са употребявани в Балтийско море.

Не е изключено да става дума и за интервенция под подправен байрак, при която действителните причинители трансферират виновността върху съперниците си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР