Изплашени от масовото изтичане на китайски капитали през 2015 г.,

...
Изплашени от масовото изтичане на китайски капитали през 2015 г.,
Коментари Харесай

Китай - на лов за чуждестранни инвеститори, които да изкупят дълга ѝ

Изплашени от всеобщото приключване на китайски капитали през 2015 година, политиците в страната се създадоха проект за облекчение на натиска върху тяхната валута. Те можеше да привлекат кеш от чужбина и да засилят търсенето на юана, като отворят вратите за вложителите с закрепена рентабилност. Големите отвъдморски фондове постоянно търсят способи за диверсификация и евентуално биха желали известна експозиция към китайския пазар на облигации, който е третият по величина в света.

Парите се вляха и притокът се форсира, откакто Китай сътвори канал, наименуван Bond Connect за чужденци, които да търгуват през Хонконг през юли 2017 година Но отвъдморските фондове започнаха да изтеглят пари в края на 2018 година.

Това се отрази охлаждащо на пазар, който по някакъв метод потвърждава цената си като опция за диверсификация. Държавните облигации на Китай бяха измежду най-хубавите в света през 2018 година, с възвръщаемост от 7,7%, до момента в който американските държавни скъпи бумаги означиха стойности от 0,8%, демонстрират данните на ICE Bank of America Merrill Lynch. Тази облага обаче е в юана, а юанът е намалял с 5,4% по отношение на щатския $.

По-големият достъп до пазарите на Китай не е бил задоволителен за превъзмогване на геополитическите терзания. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай е наранила юана и може да спре чужденците да купуват още китайски облигации, настояват пазарни наблюдаващи. Инвеститорите, основани в Съединени американски щати, понижиха присъединяване си в разпродажбата на държавни облигации, деноминирани в долари, през октомври. Те съставляваха единствено 2% от петгодишните облигации, които Китай издаде, спрямо 20% през 2017 година А най-голямата китайска банка, Industrial & Commercial Bank of China, анулира продажбата на доларови облигации в Съединени американски щати през ноември.

Китайските политици ще продължат да се пробват да привлекат вложители в облигации, а Goldman Sachs чака нова акция от страна на Китай за разпространение на валутата. Част от това включва преразглеждане на регулации, с цел да се бъде допустимо включването на китайските облигации в световни показатели на облигации. Ключовият миг може да пристигна през април: тогава китайският дълг ще стартира да се включва в Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, в случай че се одобри, че са изпълнени избрани критерии за досегаемост и бистрота. Има опция търсенето да се усили: главните не-китайски купувачи на облигациите до момента са били суверенни фондове и централни банки, с " доста малко " неофициалните мениджъри на активи, съгласно Morgan Stanley.

 Снимка 398822

" Притокът на капитали, изключително тези на пазара на облигации, ще бъде от решаващо значение за платежния баланс на Китай, защото настоящата сметка ще се утежни още по време на комерсиалната война и преструктурирането на стопанската система ", споделя Беки Лиу, началник на макро тактиката на Китай на Standard Chartered Plc в Хонг Конг.

Китайските търговски остатъци понижават и някои икономисти чакат даже страната през идващите години да премине към дълготраен недостиг по настоящата сметка. Ако китайският пазар на облигации регистрира потоци от задграничен капитал, това ще помогне да се финансират дефицитите, без да се натрупват рискови стойности дълг в задгранична валута.

Оценките за притока през идващите години варират в необятни граници - от към 760 милиарда $ в дълготраен проект съгласно Morgan Stanley през 1 трилиона $ съгласно Goldman до края на 2022 година до 3 трилиона $ до 2020 година съгласно UBS Asset Management.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР