Изпитателният космически кораб Дракон на компанията Спейс Екс се спусна

...
Изпитателният космически кораб Дракон на компанията Спейс Екс се спусна
Коментари Харесай

Космическият кораб Дракон се спусна в Атлантическия океан на 360 км от Флорида

Изпитателният галактически транспортен съд " Дракон " на компанията " Спейс Екс " се спусна сполучливо в Атлантическия океан на 360 км от брега на Флорида, предадоха международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Така приключи 6-дневната демонстрационна задача за НАСА предвид на възобновяване на американските пилотирани полети. Връщането на тестовия транспортен съд " Дракон " на Земята беше най-сложната част от полета.

За първи път от 50 години американска капсула, предопределена за астронавти, се върна от космоса. Това не се е случвало от 13 март 1969 година, когато " Аполо 9 ", се приводни покрай Бахамите.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн назова сполучливото кацане на тестовия транспортен съд " Дракон " " значимо достижение в ерата на пилотираните галактически полети " и още една крачка по-близо към полети на американски астронавти в космоса с американски ракети от американска територия ".

Тестовата капсула " Дракон " беше изстреляна в събота от центъра " Кенеди " във Флорида. В неделя тя се скачи с Международната галактическа станция (МКС), откъдето се разкачи рано сутринта през днешния ден. Вместо човек, в капсулата беше подложен манекенът Рипли, оборудван със датчици към главата, врата и по гръбнака, които да отчетат по какъв начин би се отразил полетът на човек.

Парашутите се отвориха безпрепятствено в точния очакван час - 13,45 по Гринуич (15,45 българско време) на към 360 км от брега на Флорида. Преди това капсулата се спусна към Земята с хиперзвукова скорост, до момента в който не се задействаха моторите й. Маневрата за закъснение на скоростта продължи към 15 мин. В последната част от траекторията преди приводняването на галактическия транспортен съд той беше съпровождан от аероплан на НАСА. В региона го чакаше избавителен транспортен съд.

Следата в атмосферата, оставена от спускащия се транспортен съд, можеха да видят жителите на щатите Охайо, Тенеси и Южна Каролина.

Мисията целеше да ревизира надеждността и сигурността на кораба, който би трябвало да транспортира астронавти до МКС. Тя беше опция за компанията " Спейс Екс " да потвърди, че може да строи пилотиран галактически транспортен съд.

Компанията, учредена от Илон Мъск, до момента е превозвала единствено товари до МКС за НАСА. " Спейс Екс " беше определена през 2014 година от НАСА дружно с групировката " Боинг " да създаде идващото потомство пилотирани галактически кораби. Изпитанията на пилотирания галактически транспортен съд " Старлайнър " на " Боинг " без екипаж ще са през април, а първият пилотиран полет - най-рано през август.

Специалисти от " Спейс Екс " и НАСА ще създадат обстоен разбор на работата на системите на изпитателния транспортен съд " Дракон " и в случай че не бъдат открити никакви проблеми, през юли ще бъде изстрелян транспортен съд с водачите Боб Бенкън и Дъг Хърли. Те ще прекарат няколко седмици на МКС. Ако полетът е сполучлив, НАСА ще вземе решение за узаконяване на " Дракон " за постоянни пилотирани полети в космоса.

След края на програмата на совалките през 2011 година, американските астронавти летят до МКС с съветските кораби " Союз ". НАСА заплаща за място в тях по 82 милиона $. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР