Изпитана рецепта от тефтерите на баба. Гответе и споделяйтеНеобходими Продукти●

...
Изпитана рецепта от тефтерите на баба. Гответе и споделяйтеНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Парени винени колачета

Изпитана рецепта от бележниците на баба. Гответе и споделяйте

Необходими Продукти

● брашно - 450 г
● яйца - 3 бр. L
● масло - 100 г на стайна температура
● бяло вино - 100 мл
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● бакпулвер - 1 ч.л.
● морска сол - 1 с.л. счукана (за поръсване)
● сусам - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Пресяваме брашното дружно с бакпулвера, към което се прибавят яйцата, размекнатото краве масло, след това виното, захарта и солта и се разбърква. Получава се меко тесто. От брашното се оставят към четири лъжици. Тестото се реалокира на плота и се доомесва.

Постепенно се прибавя по малко от останалите 4 лъжици брашно и се меси по този начин към 10 минути, да поеме всичкото брашно. Тестото е безпрепятствено и еластично и елементарно се работи с него, заради което при оформянето на гевречетата не се постанова да поръсваме в допълнение брашно върху плота, нито пък да омазняваме ръцете.

Тестото се оставя да си почине 15-20 минути, след което го разтегляме на дълго към 30 см.

Срязваме по дължина през средата, като получените две елементи също се разделят, срязвайки ги по дългата част през средата.

Така ще получим 4 фитила, които нарязваме през 7-8 см по на пет равни елементи. Общо от всички фитили ще се получат общо 20 части.

Всяко кубче разточваме с длани по гладката повърхнина на масата /плота/ на фитил с дължина към 28-30 см. Усуква се по този начин, че двата края да се преплетат като въже и да се получи геврече. Всеки може да ги направи с форма по свое предпочитание.

На огъня слагаме 2 литра вода в тенджера да заври. Колачетата се пускат по 3 в кипналата вода. Оставят се единствено за няколко секунди. Помагаме им с решетъчна лъжица да не залепнат по дъното и когато изплуват на повърхността на водата, се изваждат.

Поставят се върху намазнена с олио хартия за готвене. Хартията се слага върху намазненото с четка дъно на тавата, притиска се с длани, а след това се обръща с намаслената част назад.

Така колачетата се подреждат по 10 бр. в тава. Докато са още влажни, ги поръсваме със ситно начукана морска сол. Отгоре се поръсват със сусам или ким /въпрос на вкус/.

Фурната е авансово загрята на 220 градуса. Печем колачетата до зачервяване към 12 минути.

Парените винени колачета са подготвени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР