Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено

...
Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено
Коментари Харесай

Въвеждат пилотно електронни рецепти за всички лекарства

Изписването на електронни предписания за всички медикаменти ще бъде въведено пилотно в стеснен брой практики, съобщи на брифинг министър председателят акад. Николай Денков.

Може да се изненадате от ниската цена на оборудването за нанагорнище на стълби за инвалиди, която ще видите през 2021 година

Медицинските експерти, които се включат в пилотното изследване, ще могат да дадат противоположна връзка на специалистите от „ Информационно обслужване “, които създават Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това ще разреши рационализиране на софтуера на задоволително високо равнище, тъй че да няма потребност от преходни интервали, когато всички предписания станат електронни, обясниха от Министерски съвет.

До решението за осъществяване на пилотно изследване се стигна в границите на среща при министър-председателя, на която бе повдигат и въпросът по кое време най-рано изписването на предписания може да бъде напълно електронно. Предстои да бъде конкретизирано кои и какъв брой ще бъдат участниците в пилотното изследване, по кое време ще започва и какъв брой време ще продължи.

„ Пилотното изследване ще даде опция в един миг да можем да пристъпим към цялостно дигитализиране на изписването и на останалите медикаменти, които сега са на двоен режим – и на хартия, и на електронна рецепта “, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков след срещата.

В нея взеха присъединяване и заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов, заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров и представители на Изпълнителната организация по медикаментите, Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените артикули, „ Информационно обслужване “, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз.

В рамките на полемиката стана ясно, че няма проблеми с електронното изписване на антидиабетни лекарства. „ Те ще продължат да се изписват единствено с електронни предписания, както е при сегашната разпоредба “, изясни акад. Денков.

В същото време ще бъде въведен гратисен интервал до края на март 2024 година, в който лекарите ще могат да продължат да изписват антибиотици освен електронно, а и на хартия. „ Гратисният интервал ще бъде употребен главно, с цел да бъде доусъвършенстван софтуерът, тъй че да бъде доста по-удобен за лекарите и да помогне в тяхната активност “, акцентира министър председателят. За задачата ще бъде препоръчана смяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която регламентира изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР