Изпълняващият функциитеглавен прокурор Борислав Сарафовзаедно с екип от прокурори влязоха

...
Изпълняващият функциитеглавен прокурор Борислав Сарафовзаедно с екип от прокурори влязоха
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов дружно с екип от прокурори влязоха в постройката на Софийската районна прокуратура (СРП), с цел да стартират инспекции по каузи.

" Аз настоявам, че има доста почтени магистрати, прокурори, съдии и следователи, само че даже и пет, 10 каузи да са изтъргувани в някой клуб под въздействието на някой лобист, това значи, че има голям проблем и се търгува със правдивост ", сподели Сарафов пред публицисти, съобщи БЛИЦ.бг.

Той разгласи, че има рецензии и към Софийска градска прокуратура.

" В съвещанията, които сме провеждали съм желал от тях по-бърза и динамична работа по делото. За страдание обвиняването, което знаех, че сътрудниците от Софийска градска прокуратура, закъсня. Иначе се приготвяше обвиняване на въпросния Мартин Божанов - Нотариуса. Понякога уличната правдивост е по-бърза и ни изпреварва ", акцентира Сарафов.

" Ако има леке върху прокурорската тогава, то ние би трябвало да имаме имунна система, с цел да го почистим ", безапелационен бе той и насочи зов към политическата класа да не разгражда прокуратурата.

Изпълняващият функционалностите основен прокурор сподели още, че в хода на проверката чака да излязат доказателства кое дело е конфискувано от един прокурор без претекстове и е предоставено на различен прокурор от по този начин наречения профилиран отдел.

" Ако едно дело се изземе от прокурор, който съзнателно е работил и се даде на различен от шпицкомандата без причини, то ние ще проследим пътя и в последна сметка аз съм надълбоко уверен, че незаконна активност би могла да бъде документирана и, който е направил престъпление, който е продавал каузи да отиде в съда ", сподели той.

Сарафов акцентира, че в все още профилирания съд и прокуратура ги няма.

" Ние не можем да създадем проверка на профилирания съд и прокуратура. На мен самият ми е болежка това, което направиха от там. Те се трансфораха в нещо, което беше срамно ", добави той.

Борислав Сарафов посочи, че не е ходил в частния правосъден клуб, който стана прочут след случая с Нотариуса. Той акцентира, че изпитва отвращение, че допустимо да се търгуват каузи в такива клубове.

Той разгласи също, че името на някогашния основен прокурор излиза " пред скоби " и при двата кръга към Петьо Петров и Мартин Божанов.

Фокус на инспекции са избрана категория каузи, които се следят от Софийската районна прокуратура, измежду тях има и каузи, по които Мартин Божанов - Нотариуса има някакво присъединяване.

По-рано от прокуратурата оповестиха, че инспекцията е по отношение на " установени неприемливи практики за систематизиране на делата в основан в СРП отдел " Специализиран " , както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи отрицателно активността на Районна прокуратура-София ". Ревизията би трябвало да откри по какъв начин и на какво съображение са разпределяни избрани каузи на прокурори от отдел " Специализиран ", по какъв начин са образувани екипите по тях и дали това е осъществявано в сходство с настоящите към оня миг вътрешни правила в Прокуратурата на Република България и с правилото на инцидентния асортимент според член 9 от Закон за съдебната власт, допълниха от държавното обвиняване.

Ще се ревизира срочността и ритмичността на следствията, аргументи за закъснение и учредения за удължение на периоди, мотивираността на постановените актове, взетите ограничения за процесуална насила във връзка с обвинени лица и други Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства, допълниха от прокуратурата.

Особено внимание ще се обърне на тези каузи, по които не е сбъднат правосъден надзор, както и дали е било налично съображение да се сезира горестоящата прокуратура за практикуване на пълномощията според Наказателно-процесуален кодекс . При установени данни за осъществени закононарушения от магистрати, същите неотложно ще бъдат докладвани на способената прокуратура. При определяне на учредения за налагане на дисциплинарни санкции на прокурори неотложно ще бъде уведомяван и.ф. основен прокурор с оглед търсене на дисциплинарна отговорност за позволените нарушавания, допълниха от държавното обвиняване.

При определяне на учредения за практикуване на длъжностен надзор по прокурорски актове те ще бъдат изпращани към съответната прокуратура. Проверката има за цел въвеждане на тъкмо и еднообразно използване на законите и e за настояща информация за работата по преписки и досъдебни производства на СРП. Констатациите от инспекцията ще послужат за мотивиране на организационни ограничения и оферти за възстановяване на работата по каузи, показаха от обвиняването.

Във връзка с установени съществени пропуски в работата на административния началник на СРП още при започване на м. август 2023 година и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов прикани прокурор Н. Зартова да освободи заеманата служба. На съображение осъществена инспекция в СРП при започване на м. октомври 2023 година управлението на Прокуратура на Република България предложи на Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет образуването на дисциплинарна инспекция по отношение на административния началник на РП-София, прибавиха от прокуратурата.

Преди дни от държавното обвиняване оповестиха, че за интервала от 2004 година досега по отношение на Мартин Божанов има 25 преписки и досъдебни производства.

По-голямата част от тях са водени в Софийска районна прокуратура и са по отношение на вероятно осъществявани от Божанов измами с недвижими парцели и други. Главният прокурор назначи инспекция на всички актове, свързани с Божанов, с оглед определяне законосъобразността на дейностите на наблюдаващите магистрати.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР