Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви,

...
Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви,
Коментари Харесай

Пратеникът на САЩ след преврата в Нигер получи тотални откази

Изпълняващата длъжността заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд съобщи, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела " откровени и сложни " диалози с представители на нигерската хунта, съобщи Ройтерс.

В телефонен диалог с публицисти Нюланд сподели, че на срещата представителите на хунтата не са показали интерес към апелите на Съединени американски щати за възобновяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Нюланд сподели още, че на срещата си с превратаджиите е желала ясно да им каже какво е изложено на риск в връзките сред Съединени американски щати и Нигер от позиция на даването на икономическа и други типове помощ, в случай че демокрацията в африканската страна не бъде възобновена. Високопоставената американска представителка посочи, че е желала да организира откровен диалог с хората, виновни за слагането под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е допустимо зародилите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд съобщи, че се е срещнала със самопровъзгласилия се шеф на защитата на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

" Разговорите бяха извънредно откровени и на моменти сложни, тъй като ние настояваме за решение, което да е артикул от договаряния (...) Те са много твърди в гледната си точка за метода, по който желаят да работят отсега нататък, и той не е в сходство с конституцията на Нигер ", посочи Нюланд.

Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е траял два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерите на хунтата отхвърлиха на Нюланд среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домакински арест, извежда в заглавие лондонският в. " Гардиън ".  Хунтата обаче не е дала отговор и на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов водач на Нигер военачалник Абдурахман Чиани.

Коментарите й бяха направени в миг, когато Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) се готви да се събере в четвъртък, откакто превратаджиите подцениха крайния период за връщането на власт на Базум – отвод, за който блокът по-рано предизвести, че може да докара до военна намеса.

Нюланд разказа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към апелите на Съединени американски щати да върнат страната към гражданско ръководство.

" Това беше първият диалог, в който Съединени американски щати предложиха положителните си услуги, в случай че има предпочитание от страна на хората, които са виновни за това, да върнат Нигер към конституционния ред ", сподели тя.

Нюланд сподели още, че е предизвестила, че ще има последствия за връзките на Нигер със Съединени американски щати, в случай че хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на прилежаща Мали, като повика съветските наемници от частната военна компания " Вагнер ".

" Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме това предложение. Ще забележим ", сподели тя.

Нюланд съобщи, че Барму е добре осведомен със съдействието със Съединени американски щати с помощта на предходното си присъединяване в специфичните сили.

" Хората, които са подхванали тези дейности тук, схващат доста добре рисковете за суверенитета си, в случай че поканят " Вагнер ", добави Нюланд.

След преврата на 26 юли Съединени американски щати стопираха помощта за развиване, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. $, показва " Файненшъл таймс ". Според американски чиновници стотици милиони долари помощ са застрашени, в случай че военната хунта не възвърне демократично определеното държавно управление на Нигер. В страната има към 1100 американски военнослужещи в границите на задача за съдействие в региона на сигурността, която е спряна, макар че те остават на терен.

Представители на Съединени американски щати и Европа се надяват рецесията да завърши с ходатайство преди изключителната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за възможна военна намеса.

Дипломацията е пожеланият метод за решение на рецесията, предизвикана от държавния прелом в Нигер, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън в изявление за Радио " Франс ентернасионал ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ясно е, че дипломацията е пожеланият метод за решение на тази обстановка. Това е методът на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), това е и нашият метод - ние поддържаме напъните на ЕКОВАС за възобновяване на конституционния ред ", посочи Блинкън.     

" Това, на което ставаме очевидци в Нигер, буди страдание и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер ", сподели още Блинкън, като акцентира, че Съединени американски щати и други страни са сложени " в позиция, в която би трябвало да преустановим помощта си за Нигер ".

Нигерската хунта разгласи нощес, че назначава за министър председател някогашния министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн, съобщи Франс прес.

През 2001 година някогашният президент Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн за началник на кабинета си, а през 2002 година - за министър на финансите, с цел да се оправи със комплицираната икономическа и финансова обстановка в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн беше финансов министър до свалянето на Мамаду Танджа с държавен прелом през 2010 година, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР