Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение

...
Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение
Коментари Харесай

ФИГ разреши на гимнастици от Русия и Беларус да участват в международни турнири

Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение да разреши на съветските и беларуски спортисти да се състезават под егидата на организацията с безпристрастен статут, оповестиха от централата.

" Изпълнителният комитет реши да допусне при строги условия присъединяване на спортисти и служебни лица от Русия и Беларус в събития на ФИГ, маркирани в календара, като самостоятелни неутрални спортисти без никаква връзка с Руската федерация или Беларус, техните национални федерации или национални олимпийски игри комисии ", се споделя в изказването.

" Всеки състезател, който желае да бъде самостоятелен безпристрастен състезател, ще би трябвало да кандидатства пред ФИГ в сходство със характерни правила. Спортисти, които получат този статут, ще имат право да се състезават в надпревари на ФИГ от 1 януари 2024 година. Въпреки че тези решения разрешават съветски и беларуски спортистите се върнат в надпреварите на ФИГ, в това число квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024, решението за тяхното присъединяване в Игрите би трябвало да бъде взето от Международния олимпийски комитет ", се споделя в изказване на ФИГ.

Решението за допускането на руснаци и беларуси разяснява президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

" Като взе решение за разреши присъединяване на съветски и беларуски спортисти в надпревари като самостоятелни неутрални спортисти, ФИГ подсигурява, че правата на всички състезатели се зачитат и изпраща обръщение към света, че гимнастиката търси мир ", сподели Ватанабе.

Спортистите от Русия и Беларус бяха лишени от опцията да се състезават на интернационалните надпревари от март 2022 година поради военната интервенция в Украйна.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР