Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев депозира

...
Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев депозира
Коментари Харесай

Стана ясно защо шефът на НЕК подаде оставка

Изпълнителният шеф на „ Национална електрическа компания “ (НЕК) Петър Илиев подава оставката си в деловодството на „ Български енергиен холдинг ” (БЕХ). Според някои причина за оставката е недоволството на бизнеса по отношение на планувания наскоро търг за доставки до края на септември на тока, създаден от дребните производители с конфигурирана мощ от 1 до 4 мегавата, които главно добиват зелена сила. Вчера стана известно, че е анулиран.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов разяснява, че оставката е провокирана от огромното напрежение, което се е стоварило върху главата на Илиев. По думите на депутата към търга са станали няколко абсурда и за това нервите на шефа на НЕК не са издържали. Той е виждал нещата по едни метод като комерсиална компания, другите чакат от НЕК като държавна да има публични функционалности и в един миг там се получава към този момент колизия, написа " Монитор ".

Оставката не му е желана разясни Николов. Председателят на парламентарната комисия напомни, че нужните до края на годината спомагателни количества електрическа енергия за стопанската система няма от кое място да се вземат, в случай че няма непрекъснати превалявания, които да изпълнят огромните водни централи и те да работят непрестанно.

Относно търга, който се счита за съществена причина за оставката, бизнесмените бяха недоволни от събитието, че в офертата на НЕК отклоненията в доставките варират от -100% до +400% и те не са обезпечени. Чак в деня на доставката ще излиза наяве дали купувачът - търговец или краен клиент, ще може да си получи количествата електрическа енергия.

Причината е, че НЕК предлага в продажба едновременно тези 98 мвт, а това значи, че единствено един покупател може да вземе поръчката съмняват се от бизнеса. Така обаче се попречва конкуренцията на пазара и се дискриминират по-малките участници.

Недоволство против въпросния търг провокира и условието за банковата гаранция, която се издава в интерес на НЕК. Тя е избрана при оптималното допустимо количество за доставка с отклоненията - т.е. банковата гаранция не е за доставка на 98 мвт, а при оптимално вероятните близо 500 мвт електрическа енергия. Според специалисти това значи, че клиентът на НЕК ще би трябвало да извади за гаранцията с годност до края на октомври сред 23 и 50 млн. лв.. Сега на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) доста малко са търговците можещи да са в положение да намерят сходни суми и то до края на юни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР