Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация кап. Живко Петров и

...
Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация кап. Живко Петров и
Коментари Харесай

България и Румъния с общ режим за проверки на корабите по река Дунав

Изпълнителният шеф на ИА „ Морска администрация " кап. Живко Петров и генералният шеф на Румънската морска администрация Михай Андрей подписаха съглашение за изискванията и реда за осъществяване на взаимни инспекции на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския сектор на река Дунав. Събитието се състоя през днешния ден в Русе в границите на публична среща сред двете администрации.

Документът е резултат от осъществяването на действия по план „ Разработване на обща база данни и правна рамка за корабни инспекции, осъществявани в общия българо-румънски сектор на р. Дунав посредством интерфейс към националната речна осведомителна система (RIS) " - DANRiSS, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година

Основна цел на плана е да се увеличи равнището на съгласуваност сред морските администрации на двете страни. Също по този начин ще се разпишат характерни правила за корабоплаването в общия българо-румънски сектор на реката, както и методика за оценка на риска при осъществяване на речния контрол. Като краен резултат българската и румънската морска администрация ще разполагат със програмен продукт за електронна база данни за осъществяване на инспекции на плавателните съдове в общия сектор по Дунав.

С подписването на Споразумението България извършва условията, написани в член 17 от Директива на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година за определяне на техническите условия за плавателни съдове по вътрешни водни пътища и за анулация на Директива 82/714/ЕИО (2006/87/ЕО) на Съвета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР