Изпълнителният директор на GM Мари Бара каза пред CNN, че е „разочарована“ от стачката

...
Изпълнителният директор на General Motors Мери Бара каза, че е
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на General Motors Мери Бара каза, че е „разочарована“ от стачката на автомобилните работници, която започна тази нощ, и каза, че нейната компания има „много убедително предложение“ за синдиката.

„Мисля, че имаме оферта, която резонира с нашите хора“, каза Бара пред Ванеса Юркевич от CNN, като каза, че офертата включва увеличения на заплатите до 21%, сигурност на работното място и здравеопазване. „Нашият екип е готов да бъде на масата… и имаме нужда от ръководството на UAW, за да се върнем на масата, за да можем да разрешим тези проблеми и да върнем хората на работа.“

Но Бара отхвърли обвинението на синдиката, че работниците търсят справедливо увеличение на заплащането, което почти би отразявало увеличенията на нейните заплати през последните години, посочвайки разпределението на печалбата за служителите, което достигна рекордни нива през последните няколко години. Тя също каза, че исканията на синдиката трябва да бъдат „реалистични“ и да не надвишават 100 милиарда долара, което е повече от двойно повече от пазарната капитализация на GM.

„Ако искате повече от това, което е направила компанията, мисля, че това не е добра позиция“, подчерта Бара. „Мисля, че сме в добра позиция да направим това.“

Рано в петък профсъюзът на Обединените автомобилни работници започна стачка срещу General Motors, Ford и Stellantis, за първи път в историята си, че удари и трите синдикализирани американски автомобилни производители едновременно.

Работници напуснаха три завода – по един от големите три автомобилни производители – в Мисури, Мичиган и Охайо. Участниците в пикета бяха посрещнати с аплодисменти от размахващи знаци синдикални членове.

UAW се позова на целенасочената си стачка на три завода като „Stand Up Strike“, която нарече стратегически „нов подход“ за напускане на работа.

Общо по-малко от 13 000 от 145 000 членове на UAW напуснаха работата, което е по-малко, отколкото се очакваше само преди два дни, когато изглеждаше, че всичките 145 000 членове на UAW в трите компании може да излязат на опашката. Това би била най-голямата стачка на активни работници в страната от 25 години.

Стачката дойде, след като производителите на автомобили се присмяха на амбициозните искания на синдиката за увеличаване на заплатите, обезщетенията и защитата на работните места за своите членове. Тъй като и трите автомобилни производители отчитат рекордни или почти рекордни печалби, профсъюзът се опитваше да си върне много предимства, от които бяха принудени да се откажат преди повече от десетилетие, когато компаниите изпитваха финансов глад и бяха на ръба на фалита.

Крис Айзидор и Ванеса Юркевич от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР