Изпълнителният директор на държавната Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев

...
Изпълнителният директор на държавната Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев
Коментари Харесай

Шефът на НЕК Петър Илиев: На енергийната борса има манипулации

Изпълнителният шеф на държавната Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев призна в предаването " Още от деня ", че 10 компании са блокирали борсовата търговия през миналата седмица и това се разрешава от борсовите правила. Илиев добави, че е подал оставка, тъй като не е склонен със протичащото се на пазара.

На борсата има операции, а неналичието на съответно законодателство може да остави бизнеса у нас без електрическа енергия, съобщи Петър Илиев. По думите му, не НЕК е отговорна за високата цена на електрическата енергия продавана на бизнеса, а неналичието на правила на държавно равнище.
Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК: Търговците писаха че има операции, само че до момента никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно контролиране, които дефинират разпоредбите на контролирания пазар, само че на никое място в тези правила не се приказва за свободния пазар. Никой не пази родното произвеждане.
Само преди две седмици изпълнителният шеф на НЕК подаде оставка. Тя му беше поискана от бизнеса.

Седмица по-късно Управителният съвет на компанията майка на НЕК - Български енергиен холдинг не одобри оставката му. Любопитна детайлност е, че самият Илиев е ръководител на същия този директорски съвет.

В предаването " Още от деня " той не изясни за какво тъкмо е отдръпнал оставката си, а сподели:

" Не е имало напън да се върна, обаче щеше да излезе, че е махането ми е изменничество ", разяснява Илиев.
Той изясни и скица, която на процедура манипулира борсовата търговия. Според разпоредбите на Българската самостоятелна енергийна борса, дневно могат да се организират единствено седем търга. Това пречи на участниците да договарят действителни цени, по думите на шефа на НЕК. Така след оповестена ниска цена от страна на НЕК, други неназовани от него компании са блокирали уеб страницата на борсата и на процедура търговията е спряла.

Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК: С офанзива против мен желаеха да се прикрият тези кавги и извращенията, които имаше на борсата. Няколко компании са се възползвали от ниските цени. Проблемът, откакто освободихме пазара, ние по този начин го освободихме, че за година и половина от България е изнесен ток за 10,7 млн. мегаватчаса, За този ток, всички вие сме платили над 700 млн. лева
Илиев въпреки всичко беше безапелационен, че макар протичащото се на борсата, доставката на ток за популацията е обезпечена и НЕК продължава да работи. Застрашени обаче са доставките на електрическа енергия за бизнеса, защото по-евтиният ток се изнася.

Вижте целия диалог във видеото!
 Обрат: Петър Илиев остава шеф на НЕК Обрат: Петър Илиев остава шеф на НЕК
На свое съвещание Съветът на шефовете на държавната компания отхвърли подадената на 19 юни оставка на Петър Илиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР