Изпълнителна агенция (ИА) Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня, че

...
Изпълнителна агенция (ИА) Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня, че
Коментари Харесай

Инспекцията по труда с важна информация за работодатели, които искат да наемат украинци

Изпълнителна организация (ИА) „ Главна ревизия по труда " (ГИТ) припомня, че българските работодатели, които желаят да наемат служащи и чиновници от Украйна, следва да обезпечат за тях идентични условия на труд с сътрудниците им от България, като те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, избрани в трудовото законодателство. Това оповестяват в прессъобщение от институция във връзка с удължаването на действието на краткотрайната протекция на украинските жители с една година.

От ГИТ напомнят, че с друго решение, касаещо одобряването на образците на регистрационни карти от Държавната организация за бежанците, срокът на годност на регистрационните карти на чужденците с предоставена краткотрайна протекция, изтичащ до 24 февруари 2023 година, се удължава до 31 март 2023 година

По отношение на трудовото законодателство решенията дават опция работодателите да продължат да наемат елементарно украински жители, получили краткотрайна протекция у нас, разясняват от ГИТ. „ Остава задължението на работодателите да осведомят Инспекцията по труда за наетите украински жители, като жители от трети страни според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност “, означават още от инспекцията.

ГИТ разяснява чрез брошура на български, украински, британски и съветски език главните трудови права на украинските жители, търсещи работа у нас.

На електронната поща [email protected] специалистите дават отговор навреме на заложените въпроси, за задачата следва да бъдат посочени и контакти за противоположна връзка.

На 1 февруари държавното управление утвърди решение, съгласно което до 4 март следващата година се удължава действието на краткотрайната протекция на разселените лица от Украйна на територията на България. Мярката е в сходство с решението на Европейската комисия за удължение на действието на Директивата за краткотрайна протекция. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР