Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда извърши множество проверки на

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда извърши множество проверки на
Коментари Харесай

Всеки четвърти в строителството е без трудов договор

Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " извърши голям брой инспекции на строителни обекти в цялата страна в интервала 30.11.2022 година - 15.12.2022 година, оповестяват от организацията.

Поводът бяха няколко трудови случая при работа в неукрепени ровове и необезопасени шахти при осъществяване на планове за създаване, реорганизация и рехабилитация на ВиК мрежи.

За двете седмици на акцията инспекторите по труда са направили 145 инспекции в 105 обекта със 770 служащи, полагащи труд на тях. Установени са 15 случая на работещи без трудов контракт. Констатирани са и голям брой нарушавания по повод неналичието на ограждения, сигнализация и осветление на изкопите. Установени са и нарушавания, свързани с неукрепването им.

По време на инспекциите 23 служащи са заварени да поставят труд без наложителните персонални защитни средства. Издадени са 17 акта за прекъсване на необезопасени обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Съставени са 27 акта за определяне на административни нарушавания на работодатели, позволили нарушавания на трудовото законодателство.

Главна ревизия по труда показва строителството като един от най-рисковите браншове. През 2022 година инспекторите са направили 5585 инспекции на строителни обекти. Установените нарушавания са 29 112., от които 19 411 са свързани със здравословните и безвредни условия на труд. Случаите на работа без трудов контракт в бранш " Строителство " са 808 бр., което е една четвърт от откритите във всички стопански действия 3398 бр.

От Инспекцията по труда оповестяват, че неналичието на трудов контракт, както и единодушието за обезпечаване на ненапълно работно време лимитира правата на служащите за обществена протекция. Работещите без трудов контракт при трудов случай не могат да се възползват от наложителната в бранша застраховка " Трудова акцидент ", както и да претендират за неизплатени хонорари, споделят още от ГИТ.
 Работник падна от 3-метрова структура в Бургас
Работник падна от 3-метрова структура в Бургас

Пострадалият е бил откаран в болница в безсъзнание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР