Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на

...
Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на
Коментари Харесай

Министър Петкова запозна синдикатите с изпълнението на мерките за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“

Изпълнението на кратко-, средно- и дълготрайните ограничения за стабилизиране на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ бе в центъра на диалога на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Министър Петкова ги увери, че запазването на работата на комплекса „ Марица-изток “ е задача от първостепенна значимост за държавното управление.

„ Набелязаните краткосрочни ограничения за стабилизиране на централата са изпълнени ", осведоми тя и напомни, че „ Български енергиен холдинг “ ЕАД закупи нужните квоти за работата на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ до м. март 2020 година Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно контролиране във връзка с потреблението от страна на ТЕЦ-а на по този начин наречения Механизъм за компенсиране на разноските за сериозна инфраструктура.

Такава опция е планувана в Закона за енергетиката. Министър Петкова осведоми, че тези разноски в размер на към 500 млн. лева, са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен интервал.

„ Възможността да бъде капитализиран дългът на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ е разисквана с Главна дирекция „ Конкуренция “ в Европейската комисия ", сподели още тя. Очаква се крайното решение за увеличение на капитала на централата да бъде взето доникъде на годината.

До края на м. юни „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД ще проучва пазара на електрическа енергия. Това е една от плануваните дълготрайни ограничения за стабилизиране на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, като анализът следва да послужи за създаване и нотифициране пред Европейската комисия на по този начин наречения Механизъм за потенциал.

Механизмите за потенциал са приет от Европейска комисия законен способ, посредством който държавите-членки могат да подсигуряват сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 година да подава пред Европейска комисия определения механизъм, тъй че известието от страна на комисията да стане факт до края на годината.

Министър Петкова напомни и получената безсрочна дерогация на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, която също е належащо изискване за бъдещата ѝ работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР