Изострянето на ситуацията в Косово, което доведе до въоръжен сблъсък

...
Изострянето на ситуацията в Косово, което доведе до въоръжен сблъсък
Коментари Харесай

Третата световна по сценария на Първата: На Русия готвят балкански капан

Изострянето на обстановката в Косово, което докара до въоръжен конфликт сред сърби и косовски албанци, още веднъж сложи Западните Балкани на ръба на пълномащабна война. Белград струпва тежко въоръжение до границата с Косово и Метохия. НАТО под предлог за „ гарантиране на сигурността “ усилва наличието си в района.

Сърбите постоянно са " отговорни "

Нека ви припомня, че на 24 септември в северната част на Косово, в анклав, където плътно живеят сърби, се случи въоръжен конфликт сред сърбите и силите за сигурност на непризнатата република. Убити са трима сърби и един „ косовски служител на реда “.

Според известия от Косово и Белград, седмица след случая, към момента не е ясно какво се е случило. И обстановката е надалеч от разведряване.

В същото време, съдейки по изявленията на западната преса, виновниците, както постоянно, са косовските сърби и формален Белград, макар обстоятелството, че те са изцяло ощетени от изострянето на обстановката в Косово, което заплашва с гнет живеещите там сърби.

Населението на района е в умишлено неподходящо и уязвимо състояние, тъкмо както формален Белград, който е обграден от врагове освен на Балканите, само че и в цяла Европа. И явно Западът, обратно на здравия разсъдък и логиката, към този момент упреква Сърбия в подклаждане на спора и готви наказания против нея.

Фитилът на войната към този момент гори

Следният факт е явен за всички политически сили в Сърбия: провокациите на косовските сили за сигурност против шепа сърби, останали в дребен анклав в северната част на този район покрай границата с Велика Сърбия, имат за цел да провокират война с Белград.

Нейният край, както е умислен от Прищина и нейните западни куратори, би трябвало да бъде цялостното прогонване на сръбското население от Косово. По този метод косовските албанци имат намерение един път вечно да решат въпроса за собствеността на района, който съгласно конституцията на Сърбия е негова неразделна част.

Сега сърбите, живеещи в Косово, са обект на отбрана от страна на формален Белград и мотив в договарянията му с косовските албанци, в които посредничат високопоставени представители на Европейски Съюз.

Ако няма сърби в Косово, няма да има тематика за разискване кой принадлежи към района. Това е позицията на косовските албанци.

Откъснете си от Сърбия

Ако избухне война, косовските албанци несъмнено разчитат на помощ от Запада, в частност от НАТО. Освен това косоварите нямат желание да се лимитират единствено с изтласкването на сърбите от Косово.

Те са ориентирани и към южните региони на Велика Сърбия, където към момента живеят етнически албанци, които подгряват на провокациите на своите съплеменници от Косово и неведнъж са заявявали желанието си да се причислят към тях.

А самата Прищина не крие, че не има намерение да остави техните „ мераци без отговор “. Това в действителност изяснява за какво Белград в този момент струпва войските си на границата с Косово.

Белград основателно се притеснява, че в случай че албанците стартират широкомащабни военни дейности против сърбите в северната част на Косово, Прищина няма да спре дотук и е доста евентуално да трансферира военните дейности на сръбска територия с вярата да откри надзор над регионите, обитаеми с албанци.

НАТО укрепва

Вашингтон, на страната на Прищина, упорства Белград да изтегли войските си от южната граница на Сърбия. Координаторът на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели:

" Виждаме централизация на огромни сръбски сили по границата с Косово, в това число невиждано наличие на сръбска артилерия, танкове и мотострелкови елементи. Вярваме, че това е доста дестабилизиращо развиване. "

В същото време той сподели, че в светлината на утежняването на обстановката в Косово, блокът на НАТО има намерение да усили наличието на „ мироопазващите сили “ на КФОР, с цел да подсигурява сигурността на границата със Сърбия.

" Съединените щати работят с сътрудниците от НАТО, с цел да противодействат на опитите за дестабилизиране на обстановката в Косово... ", съобщи още Кърби.

" В отговор силите на КФОР ще усилят наличието си на границата сред Косово и Сърбия ", добави Кърби, като ясно даде да се разбере, че Вашингтон хвърля виновността за тази дестабилизация върху Сърбия.

Вече беше обявено, че Съветът на НАТО е разрешил потреблението на спомагателни сили на КФОР в Косово за стабилизиране на обстановката. В същото време, явно, няма да се наложи в допълнение прекачване на сили на НАТО в Косово.

След провъзгласяването на „ независимостта “ на анклава, Съединени американски щати съумяха да основат там най-голямата военна база на Западните Балкани Кемп Бондстийл. Формално той се смята за военна база на американския контингент в състава на КФОР. Фактически с тази база Съединени американски щати управляват цялата военно-оперативна конюнктура на Западните Балкани.

Терорът като средство за насила

Терорът, който албанците отприщиха след 24 септември в Косовска Митровица и други гъсто обитаеми със сърби региони в северно Косово, приказва красноречиво за това, че Прищина не има намерение да гаси огъня на нова рецесия, а съзнателно предизвика сърбите да се пазят с оръжие в ръце.

Косовската полиция прави претърсвания и акции в сръбските селища. Има непредизвикани арести на сърби. Както оповестяват каналите в Телеграм от Сърбия, „ бойците се държат провокативно, заплашват локалните и унищожават всичко в близост “. Претърсена е даже централната клинична болница в Косовска Митровица.

" Това е най-голямата здравна институция в Северно Косово и Метохия, където се лекуват до 90% от сърбите от Северно Косово ", описват те.

" Точно там в този момент има филантропична злополука поради албанците. И най-важното - претърсванията се правят с утвърждението на " миротворците " KFOR и EULEX ", написа един от каналите в Телеграм.

От висотата на геополитиката

Разглеждайки обстановката от висотата на геополитиката, няма по какъв начин да не се види ползата на Съединени американски щати да разпалват война на Балканите. Първо, огромен боен спор в този обичайно неустойчив район има всички шансове да притегли други европейски страни и, както се е случвало нееднократно в историята, да подпали целия континент.

Една война в Европа не може да да не способства за отслабването и даже колапса на Европейския съюз, един от главните стопански противници на Съединените щати.

Второ, война с присъединяване на Сърбия, съгласно проектите както на Вашингтон, по този начин и на Брюксел, би могла доста да отслаби Сърбия като исторически съдружник на Русия и би предоставила опция в Белград да дойдат на власт сили, които няма да слагат въпроса за другарските връзки с Москва и неучастието на Сърбия в антируските наказания на Запада отпред на външната й политика.

Днес Сърбия се съпротивлява на възходящия напън от Запада и не желае да взе участие в антируски дейности. Наскоро сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната има намерение да резервира неутралния си статут, даже когато е заобиколена от всички страни от страни-членки на НАТО.

Трето, по време на тази нова балканска война, в която сигурно ще бъдат въвлечени сърбите от Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ), Западът ще може да се опита да позволи „ сръбския въпрос “ като цяло и в корените му - да освободи Балканите от един мощен православен народ, който нито е под нечия власт, нито в който и да е един миг не желае да съобщи другарството си с единоверния съветски народ.

Русия на прицел

И четвърто, война с присъединяване на Сърбия, както се счита във Вашингтон, сигурно ще отслаби Русия, която би могла да окаже военна поддръжка на единоверците си сърби и по този метод да бъде въвлечена в спора.

Това е изключително значимо за Съединени американски щати, поради очевидния неуспех на Запада във войната с Русия в Украйна. Вашингтон може да се опита да принуди Москва да разпръсне силите си и да я отслаби в украинското направление.

В резултат на това присъединяване на Русия в Балканската война, съгласно изчисленията на американските стратези, може да докара до намаляване на вътрешната мощ на съветското общество и вътрешна дестабилизация в Русия, което би заплашило руснаците с убийствена държавна рецесия, което към този момент се случи в нашата история през 20 век.

Ето за какво престрелките сред сърби и албанци в северната част на Косово имат директна проекция върху вътрешната обстановка в Русия. И по тази причина Москва, дружно с Белград, би трябвало да направи всичко по силите си, с цел да предотврати войната, която Съединени американски щати предизвикат на Балканите.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР