Изоставена след най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г.,

...
Изоставена след най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г.,
Коментари Харесай

Украинската армия тренира край Чернобил

Изоставена след най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година, отчуждената зона към изведената от употреба Чернобилска електроцентрала в Северна Украйна е едно от най-негостоприемните места на планетата, разяснява Агенция Франс Прес.

Но за украинските войски, които се съпротивляват на нахлуващите съветски сили, тя се трансформира в извънредно значим полигон за образование.

Покрит с камуфлажна мрежа, камион на украинската войска, оборудван със зенитно оръдие, се промъква през голи дървета в зоната на изключване, само на 15 км от границата на Украйна с Беларус, която е подвластна на Москва.

Наблизо танк, пренасящ украински бойци, се движи по низина на ръба на гората, преобръщайки се през петна от топящ се сняг.

По сигнал група бойци стартират подготвителна офанзива и си проправят път към гората.

Много от мъжете тук не са професионални бойци.

Те или са били призовани, или са решили да се причислят към армията, след като Русия атакува Украйна преди близо година.

" Аз съм преподавател по математика. Не съм имал военно образование ", споделя Василий, един от военнослужещите, участващи в ученията.

В деня, в който Русия нахлула, той споделя, че не му се е наложило да се замисля, преди да се запише да се бие.

" На 24-ти си подреждах нещата и на 25-ти февруари се записах за териториалната защита ", добави той.

Той съобщи, че не се съмнява, че границата на Украйна с близкия Беларус - някогашна руска страна, която предходната година разреши на съветските войски да употребяват територията ѝ като плацдарм за нашествието си, се охранява надеждно.

" Границата ни е заключена и никой няма да прелети отсам ", сподели Василий.

Четвъртият реактор на Чернобилската АЕЦ експлодира на 26 април 1986 година, предизвиквайки нуклеарна повреда, при която умират стотици хора и се популяризира радиоактивно замърсяване.

Централата, в която разрушеният реактор се съхранява под бетонен и оловен саркофаг, в този момент е заобиколена от 30-километрова (20-милна) зона на изключване.

Неработещата електроцентрала беше бързо завладяна от съветските сили на 24 февруари предходната година, в първия ден от нашествието.

Русия продължава да управлява обстановката в продължение на няколко седмици, което поражда опасения за здравето на към 100-те техници, които работят на обекта.

Въпреки че съветската войска се е изтеглила от завода, опасността от нейните сили, ситуирани тъкмо от другата страна на границата в Беларус, все още остава.

" Все още има поделение от войски, което продължава да тренира на територията на Беларус ", споделя Сергий Наев, почитан офицер от украинската войска.

" Целта е да се отблъсне вражеско нахлуване от страна на Република Беларус и да се предотврати десант ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР