Изолацията и карантината изостриха някои позабравени явления, като съседската загриженост

...
Изолацията и карантината изостриха някои позабравени явления, като съседската загриженост
Коментари Харесай

Как коронавирусът възроди любовта към доносите

Изолацията и карантината изостриха някои позабравени феномени, като съседската угриженост за това какво вършиме на открито и какъв брой време стоите. Още от първите дни на изключителното състояние обществените мрежи се извършиха със фотоси на " извършители ", направени от загрижени жители. Оказва се, че това не е типично единствено за някогашните социалистически страни. Цели групи от популацията взеха решение да употребяват обстановката, с цел да уредят сметките със съседите си и по изцяло законен метод - да посочат нарушаване на режима на самоизолация и да им докарат санкция. В кои страни в Европа това е най-силно изразено, разяснява съветското издание " Взгляд " в своя публикация, преведена от организация Фокус.
Испания
Карантината в Испания продължава към този момент месец. Сред „ пандизчиите в границите на четири стени “ освен мозъкът стартира да кипи, засегнат от дейностите на държавното управление, само че и все по-често нервите не устоят. И това се излива в междусъседски войни.
Особено страдат от изолацията децата от три до 12 години - те няма къде да вложат силата си: безкрайните анимационни филми по малкия екран от дълго време са им омръзнали, те желаят да се движат. Но придвижването е звук, а шумът провокира недоволството на хората, живеещи в близките жилища.
Онлайн общността Malasmadres (буквално в превод като " неприятни майки " ) популяризира в обществените мрежи записка, получена от един от нейните 440 000 клиенти. На лист хартия във формат A5 с нестабилна ръка с червен химикал е написано: „ Съседи от третия апартамент на четвъртия етаж! Стига към този момент! Омръзнаха ни Вашите деца. Спрете да бягате, да скачате, да местите мебели! В противоположен случай ще се оплачем на администрацията. "
В доста градове създателите на сходни предизвестия от дълго време са минали от закани към дейности, изпращайки недоволства в полицията, администрациите и даже съдилищата. Лаура Баена, основателката на клуб „ Маласмадрес “, обобщава: „ Тези бележки и нервната реакция на съседите към държанието на деца, измъчвани от престоя вкъщи, за следващ път удостоверяват какъв брой глупави са дейностите на държавното управление, което не се интересува от децата, то взема решения, съсредоточени единствено върху възрастните. “
Възможно е Баена от двореца „ Монклоа “ (резиденцията на министър-председателя на Испания) и да чуе: от понеделник, 27 април, по заповед на държавното управление, децата ще могат да „ отидат на разходка “. Написано е кавички, тъй като няма да се разреши на децата да тичат, да скачат и да играят. Текстът ще гласи черно на бяло: „ Деца под 14-годишна възраст могат да съпровождат възрастни, когато отиват в банка, аптека или магазин. “ Вместо да играят навън при съблюдаване на обществена отдалеченост – те ще могат да вървят в затворени пространства с доста хора.
Националният флашмоб „ Аплодиране на лекари в осем часа всеки ден “ последователно се трансформира във фиеста в разнообразни райони на страната: аплодисментите са съпроводени от включване на мощна музика и всичко това гладко се трансформира в танци на балконите и вътре в жилищата. Тези, които не вземат участие във фестивала, пишат доноси за участващите. Миналия уикенд в Кантабрия броят на недоволствата за „ музикални и танцови оргии “ на съседи, „ нарушаващи закона за карантината “, се е удвоил спрямо нормалния.
Властите към този момент са изтощени от изобилието от недоволства и последователно заемат на страната на нарушителите: в град Сантандер кметът разгласи, че в 20.00 ч. по градските високоговорители пуска песента „ Resistiré “ („ Ще устоя) на групата Duo Dinamico, с цел да издигнат морала на популацията.
Франция
Подобна е картината във Франция . Властите в разнообразни градове на страната, обсипани с обвинявания за извършители на карантинното успокоение, към този момент непосредствено приканват информаторите да понижат своята плам. Според полицейския синдикат до 70% от позвъняванията на жителите към органите на реда са свързани с недоволства за съседи, които вършат нещо неправилно. Ръководителят на 20-ти окръг на Париж , Фредерик Каландра, прикани жителите да „ спрат да злоупотребяват с телефонната линия,„ предопределена за връзка с жителите “, защото непрекъснатото й потребление за незначителни позвънявания не разрешава на някой да заяви за същинско закононарушение, на което е очевидец “.
В Нова Аквитания доносите съставлява 50% от дневните позвънявания, а след 16.00 този % се покачва до 90. В Страсбург има по 500 ежедневни позвънявания в полицията, които съставляват доноси против съседи нарушаващи режима самоизолация , до момента в който в Нанси полицията получава 27 позвънявания на час и 22 от тях гласят: „ Искам да оповестя за съседите си, които нарушават карантината “.
Говорителят на полицейския профсъюз Силван Андре счита, че в множеството случаи „ обвиняванията са форма на злоба на съседите едни към други “. По предписание хората с по-ниски приходи се пробват да нервират тези, които имат повече. „ Обаждат ни се да вземем за пример, с цел да кажат, че някой разхожда кучето четири или пет пъти през днешния ден, някой е ходил в магазина няколко пъти, а някои деца се занимават с физическо образование. Това е очевидна корист с бдителността. Няма смисъл от сходни недоволства, те пречат на органите на реда да се съсредоточат върху действителните проблеми. "
Англия
Британското население е разграничено на два лагера. Представителите на единия лагер се стремят да се възползват от ваканцията, която са им „ паднала от небето “ - те излизат да се пекат на слънце на тревата на парковете, посещават плажове, карат сърф и така нататък Други въодушевено снимат нарушителите на видео, която по-късно ги разгласява в мрежата или се обаждат на полицията.
„ Хората се обаждат с откровени апели, с цел да накажем съседите им, че два пъти излизат до магазина, когато им е разрешено да вършат това единствено един път. Един мъж искаше да накараме жена му да върви на работа в офиса, а не да работи от у дома. Някой оповестяват, че съседът му преди малко е напуснал гаража с кола и желаят той да бъде задържан за това “, споделя кореспондентът на Daily Mail Ник Едерли от Северен Хемпдшир.
Към всичко това се прибавят и „ ковидиотите “, които задръсват полицейските телефони с въпроси: „ разрешено ли е да кихате не в шал “, „ допустимо ли е да се измие кон “, „ дали отиването до магазина за патрони ще се смята за нарушаване “ и по този начин английската картина на карантината става цялостна
Германия
В Германия и в ерата преди карантината докладването на комшия се считаше съвсем за обвързване на всеки виновен жител и в този момент това е свято нещо. Става въпрос за сигурността на целия народ. На Великден, както заяви Tagesspiegel, полицията идва два пъти в църквата " Св. Афра ", ситуирана в берлинския квартал Гезундбрунен. Доброжелатели оповестяват, че зад затворените порти на храма се води литургия. Ректорът на тази черква Джералд Гош е единственият свещеник в столицата на Германия, който се опълчи на възбраната за поклонение с енориаши. Те даже се пробваха да го изправят пред съда, само че не съумяха.
Стигна се до такава степен, че правозащитниците в страната към този момент показаха угриженост за лавинообразното нарастване на броя на обвиняванията, които напълно не постоянно се оказват правилни. Например в неделя, 12 април, някой извика полицейски хеликоптер в един от парковете на Берлин, съобщавайки за голяма навалица. Пристигналите на място чиновници на реда откриха, че в действителност има хора, само че те съблюдават изискуемата отдалеченост от метър и половина
Германците не приветстват лекарите, както в Испания, и не пеят песни от балкони, както в Италия. Но съгласно някои украински имигранти, те могат, заобикаляйки възбраните, да поканят експерт по грижа за ноктите да вземем за пример в дома им и по-късно да съобщат в полицията като извършител на режима.
Организация на обединените нации: Пандемията бързо се трансформира в рецесия на човешките права (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР