Износът на руски газ за страни извън група от бивши

...
Износът на руски газ за страни извън група от бивши
Коментари Харесай

Руският газ се срина с над 45%

Износът на съветски газ за страни отвън група от някогашни руски републики се е сринал с 45,5% през 2022 година, демонстрират данни на газовия колос „ Газпром “, представени от Франс прес.

„ Газпром “ уточни, че износът му на синьо гориво отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД) възлиза общо на 100,9 милиарда кубически метра през предходната година в съпоставяне със 185,1 милиарда през 2021 година

Преди това Европа беше главният експортен пазар за „ Газпром “, само че доставките бяха фрапантно понижени заради глобите след съветската военна инвазия в Украйна през 2022 година

В същото време основният изпълнителен шеф на „ Газпром “ Алексей Милер сподели, че компанията непрекъснато е увеличавала доставките за Китай през годината, само че не даде детайлности за количествата.

„ От 1-ви януари сме на фундаментално ново равнище на доставки на газ за Китай “, уточни Милер.

Франс прес припомня, че през предишния месец президентът Владимир Путин откри публично находището за природен газ Ковикта в Източен Сибир, което ще разреши на Русия да усили износа си за Китай.

Русия няма тръбопроводи за превозване на газ от своите газови залежи в Западен Сибир и Арктика, които обслужват Европа, до Китай.

Но Русия стартира да поставя старания преди към десетилетие да създаде нови залежи и да построи тръбопровода „ Силата на Сибир “, с цел да доставя към бързо разрастващия се китайски пазар.

Първият водопровод „ Силата на Сибир “ влезе в употреба и стартира да доставя газ от Източен Сибир до Китай в края на 2019 година Москва възнамерява да построи водопровод „ Силата на Сибир 2 “.

На конференция предходната седмица Милер призна, че „ Газпром “ е имал „ доста, доста сложна “ година. Той означи „ цялостната смяна на енергийните пазари “, провокирана от глобите в отговор на решението на Путин да изпрати войски в Украйна.

„ Газпром “ образува 11% от международното произвеждане на природен газ и има най-големите газови запаси в света.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР