Износът на Русия за Европа през 2023 година е спаднал,

...
Износът на Русия за Европа през 2023 година е спаднал,
Коментари Харесай

Китай се превърна в главен икономически партньор на Москва

Износът на Русия за Европа през 2023 година е понижен, за сметка на този за Азия
Износът на Русия за Европа е понижен през 2023 година на фона на тежките наказания поради офанзивата в Украйна и е траял преориентацията си към азиатските пазари. Това се показва в публични данни на съветските митници, представени от Франс прес, която се базира на Интерфакс.

Износът на артикули от Русия към Европа през предходната година е намалял с 68 на 100 до 78,8 милиарда евро, сочат митническите данни.

Руският експорт е намалял общо с 28,3 на 100 по отношение на 2022 година, съгласно този източник, което е удостоверение за непрекъснатите компликации, с които се сблъсква Москва в опита си да замести старите европейски сътрудници с нови клиенти в Азия, Африка и Южна Америка.

Засегната от тежки западни наказания от края на февруари 2022 година, съветската стопанска система е изправена пред отчасти затваряне на европейския пазар, най-много що се отнася до износа на природен газ и нефт, се отбелязва в обявата, която цитира и Българска телеграфна агенция.

Цената, която Москва заплаща за спора в Украйна, е забележителна, макар задоволството на Кремъл, който подсигурява, че стопанската система му е устояла на ограничаващите ограничения и се е обърнала към други пазари.

В знак на тази настояща смяна съветският експорт към Азия предходната година е повишен с 5,6 на 100 (до 284 милиарда евро, до момента в който вносът от азиатския континент се е повишил с 29,2 на 100 (до 174 милиарда евро), съгласно данните на съветските митници.

Руският търговски баланс е достигнал 130 милиарда евро, което е спад с близо 60 на 100 по отношение на 2022 година, когато съветската инвазия в Украйна докара до скок на международните цени на енергийните източници, жизненоважен финансов източник за Москва.

Руските митници стопираха да разгласяват редица данни - най-много точното систематизиране по страни - след нашествието в Украйна.

В този подтекст на преструктуриране на съветската стопанска система, Китай се трансформира в главен стопански сътрудник за Москва от две години, като общият продан сред двете страни е достигнал 220 милиарда евро през 2023 година, което е връх съгласно китайските митници, разгласен от тях в средата на януари.

За първи път в историята цената на китайските юани, съхранявани в съветски банки в края на 2023 година, е надвишил този на доларите, съгласно Руската централна банка.

Използването на китайския юан за заплащане на съветския експорт се е нараснало 86 пъти до 34,5% от общия размер през последните две години, съобщи в края на януари шефката на Руската централна банка Елвира Набиулина в изявление за съветската организация РИА Новости.

" Нашата външноикономическа активност доста интензивно минава към потреблението на други валути (различни от долара), най-много на юана ", съобщи тогава Набиулина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР