Изненадващо - намаление на цената на природния газ за ноември

...
Изненадващо - намаление на цената на природния газ за ноември
Коментари Харесай

С колко ще поевтинее природният газ от ноември

Изненадващо - понижение на цената на природния газ за ноември по отношение на октомври с към лев за мегаватчас. До решение се е стигнало след договаряния с " Газпром ", обясниха от " Булгаргаз ".

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди през днешния ден цена на природния газ от 93,19 лева при 94,54 за октомври. Според първичното заявление на " Булгаргаз " цената през ноември трябваше да скочи до 124,76 лева за мегаватчас. Това щеше да се отрази съществено и на топлофикационните сдружения, обясниха от Комисията за енергийно и водно контролиране:

Едно нарастване с 32% би имало пагубни последствия за по-голямата част от тези сдружения изключително " Топлофикация-София ", разяснява Иван Иванов, ръководител на КЕВР.

Според окончателното решение на КЕВР вместо нарастване обаче се стигна до понижение на цените:

" Постигнахме договореност с " Газпром " по противоречиви въпроси. В резултат на тези решения " Булгаргаз " има право да получава през ноември количества, които са на доста по-ниска цена спрямо настоящата цена през ноември ", съобщи Николай Павлов, изп. шеф на " Булгаргаз ".

Повишаващите се цени на природния газ предходните месеци доведоха до прогнози за нарастване на топло и електрическата енергия през януари. Но решението от през днешния ден се чака да промени тази наклонност, счита служебният обществен министър Гълъб Донев:

" Ще създадем всичко допустимо тази позитивна наклонност за понижение на цените да продължи и през декември. И ще поставим всички старания с сложни ограничения от страна на КЕВР и от страна на държавното управление цената на топлоенергията, на природния газ, надлежно на електрическата енергия за януари да не бъдат нараснали или в случай че бъдат нараснали, то да е с най-малък % ", увери Гълъб Донев - длъжностен министър на труда и обществената политика.

Дали или с какъв брой ще се увеличи цената на тока и парното от януари би трябвало да стане ясно при започване на декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР