Изненадващо е колко често умът ни се заблуждава. Голяма част

...
Изненадващо е колко често умът ни се заблуждава. Голяма част
Коментари Харесай

5 изумителни начина да излъжем мозъка си

Изненадващо е какъв брой постоянно мозъкът ни се заблуждава. Голяма част от това, което възприемаме в света към нас, идва от вътрешната страна – като второстепенен артикул на метода, по който мозъкът обработва сетивните чувства. Ето няколко странни опита, които го потвърждават. 

1. Процедурата Ганцфелд

Лягате на комфортно меко легло със слушалки в ушите, пускате си неподвижен звук от радиостанция и поставяте компактно върху очите си две половинки от топче за пинг понг. След като прекарате известно време в това положение, стартират да ви се случват странни неща. Някои хора да вземем за пример виждат коне, които препускат в облаците и чуват гласове на умряли близки. Оказва се, че мозъкът е привързан към сетивните чувства. Когато не ги получава от околната среда (затова са шумът и топчетата), той си основава лични.

2. Смаляване на болката

Преди време учени от Оксфордския университет откриха ново болкоуспокояващо – обърнатият бинокъл. Оказва се, че когато погледнете засегната част от тялото си през извърнат бинокъл, тъй че тя да наподобява доста по-малка, болката в тази част сензитивно понижава. 

3. Ефектът Пинокио

В опита вземат участие двама души, единият от които носи превръзка на очите. Те сядат на два стола, тъй че индивидът с превръзката на очите да седи зад тила на другия. После той би трябвало с кръгови придвижвания на едната си длан да допира върха на личния си нос, а с другата – носа на индивида пред него. Така индивидът с вързаните очи получава чувството, че носът му е станал доста по-дълъг. Оттам и „ резултатът Пинокио ”.

4. Едновременно придвижване

Вдигнете десния си крайник на няколко сантиметра от пода и започнете да го движите в посока на часовниковата стрелка. Докато вършиме това, пробвайте се с показалеца на дясната си ръка да изпишете във въздуха цифрата 6. Кракът ви ще стартира да се движи посока, противоположна на часовниковата стрелка и вие не можете да извършите нищо по въпроса.

5. Игра със светлината

Този опит краткотрайно ще заслепи едното ви око (за към 30 секунди). Влезте в една стая, затворете вратата и изгасете лампите, тъй че стаята да е почти тъмна. Изчакайте, до момента в който очите ви се приспособяват към тъмнината. Би трябвало да различавате силуетите на предметите от дребното светлина, която прониква под вратата. Сега затворете дясното си око и го покрийте с ръка. Пуснете лампата, като продължавате да държите окото затворено и покрито. Изчакайте към минута, до момента в който докато лявото ви око се приспособява към светлината. Отворете дясното око и погледнете стаята. Какво виждате? Ще ви се стори, че лявото ви око е затворено, въпреки и да не е.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР