Изненадваща прогноза за май направиха от Метео Балканс.Любителите синоптици прогнозират

...
Изненадваща прогноза за май направиха от Метео Балканс.Любителите синоптици прогнозират
Коментари Харесай

Сняг и студ в България от този ден обявиха синоптиците

Изненадваща прогноза за май направиха от " Метео Балканс ".

Любителите синоптици предвиждат даже сняг.

През миналите няколко месеца, зареди въздействието на Ел Ниньо и идното Ла Ниня, несъмнено е доста по-сложно да се даде приблизителна прогноза за идният месец. На множеството климатични модели НЕ им е заложена тази смяна. През миналите месеци даже наблюдавахме и по-ранна Вегетация, което в допълнение обърква (като прибавя в допълнение неизвестно) в изчисленията на моделите. Ние от Meteo Balkans, въпреки всичко ще се опитаме да дадем справедлива прогноза за идният месец. 

През първите дни на първото десетдневие май месец се чака да бъде извънредно по-хладен.

Според климатичната информация междинните оптимални градуси са сред 20 и 25°С, а междинните минимални - сред 8 и 15°С. Нормалните валежни количества в низините са от 45 до 95 литра на кв. м., в Предбалкана и по планините - от 100 до 150 литра. Към края на месеца постоянно се следи и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до 35-37°С. 

Очакваната междинна температура за месеца ще бъде към климатичната нормата, а точно в интервала 18-22  градуса, в планините - сред 13 и 16 градуса в по-ниските елементи и сред 5 и 7 градуса над 2000 метра. Очакваната най-ниска  температури в страната ще бъдат сред 5 и 13 градуса и то към 1-ри и 2-ри май. 

Очакваните превалявания през месец май ще са към нормата

Над Западна България и Централна България се чакат количества, близки до климатичната норма от 55-90л /кв.м. Доста по-малка е вероятността за превалявания е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко по-сухо. Очакваните превалявания там ще бъдат под климатичните правила – до 35-40 л/кв.м.

През първите дни на първото десетдневие май месец се чака да бъде извънредно по-хладен, изключително в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани.

Валежи от сняг се чакат по планините.

Най-ниски ще са температурите към Великден. 

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие - дневните стойности тогава ще доближат 25- 30градуса. Дори климатичните модели предвиждат, че ще са с 5-6 градуса над климатичните правила. 

Ето какво време ни чака през първото десетдневие на май 

През първото десетдневие се чака температурите да се намалят, а облачността ще бъде по-често забележителна. На доста места в Западна България и планинските региони в следобедните часове са вероятни краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Времето в Източна България ще е с раздрана обичливост. Температурите в страната ще са сред 12-19°С. Очакваме даже снеговалежи над планинските региони от Западна България. Около Великден (периода 5 - 8 май ) очакваме и забележителна валежна конюнктура над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под междинните климатични правила. Причината за предстоящото захлаждане е транспорт на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.  

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развиване на мощна купесто-дъждовна облачност на доста места, най-вече в Западна и Централна България, ще паднат обилни по количества превалявания. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са сред 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се покачват и атмосферата ще се стабилизира. 

Времето през второто десетдневие на май  

Второто десетдневие ще стартира с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до нормалните. Дните ще стартират с най-вече слънчево време, а в следобедните часове, основно в планините, ще се развива купеста облачност и на обособени места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от превалявания в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от транспорт на по-топла въздушна маса от Северна Африка. Дневните температури ще са близки до естествените за май и ще са сред 22-24°С,  а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второто десетдневие на май чакаме ново намаляване и по-ниски температури. Отново атмосферата ще е нестабилна. Ще има условия за превалявания и гръмотевични стихии, а над 1800-1900метра и от сняг. Времето ще замязя на април. Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане и ни чакат по-ниски температури.

Обикновено дъждовният май по това време на годината е предпоставки и за предстоящи наводнения!  

Времето през третото десетдневие на май  

През първите дни от третото десетдневие времето ще е несигурно и ще се задържи студено за интервала. На доста места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобяд ще падат краткотрайни превалявания с гръмотевици. До края на интервала преваляванията ще понижават, а температурите ще се покачват. Според моделите чакаме и нов изсъхнал интервал. 

Очакваме и интервал на засушаване, като на по-малко места ще се следят превалявания. Дневните стойности ще са сред 22-24 °С - до 23-24 май и 30-35 °С. - към края на месеца.

Нека да не забравяме, че май се характеризира с изменчиво време и чести превалявания и гръмотевични стихии

Месечните прогнози дават единствено обща визия за времето заради невъзможността за по-детайлна прогноза в съответен район за толкоз дълъг интервал от време. Месечната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР