Изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване -

...
Изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване -
Коментари Харесай

Изненада: Машини за гласуване предупреждават Дневникът е подправен - Избори

Изненадващ надпис се появи на три машини за гласоподаване - в Свищов, Варна и Пазарджик. Вместо имената на партиите и обединенията против номерата им, машините извеждали изречението " Дневникът е фалшифициран ". За първи път получаваме информация за подобен надпис от всички гласувания с машини, разяснява представителят на ЦИК Росица Матева, откакто комисията прекрати гласуването с тях и в съответните секции се мина към гласоподаване с хартиени бюлетини. 

След изборите ЦИК ще проучва какво се е случило с устройствата.

С хартия се гласоподава в общо 3 264 секции, 455 от които са отвън страната, а останалите са в обитаеми места у нас, заяви още Матева на брифинг на ЦИК в 11 ч.

Машините в общо 10 секции са дали някакъв проблем.

Председателят на РИК-Варна Велин Жеков изясни пред в. " Сега ", че не разполага с техническата подготвеност, с цел да реши дали това значи опит за влияние върху машината. Секцията е минала към гласоподаване с хартиена бюлетина.

В Благоевград също е регистриран проблем с машините в две секции. Те ще преминат към гласоподаване с хартиени бюлетини, само че откакто се постанови решение от РИК, като се чакат указани от Централната изборна комисия.

В една секционна изборна комисия в Ловеч е почнало гласоподаване с хартиени бюлетини вместо машинно. Причината е, че машината не е могла да проработи още при диагностиката през вчерашния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

Една от партиите е изтеглила над 300 от своите членове в секционните изборни комисии в региона, съобщи бТВ.

Това е станало няколко дни преди вота, като местата са запълнени от други партии. Мотивът на групировка, изтеглила членовете си, е, че нямат задоволително симпатизанти и не са изпратили хора от други места, тъй като не могат да покрият транспортните разноски.

Началото на изборния ден в 15 секции в Турция се забави

Изборният ден в Турция стартира на време в 151 от общо 166 секции. В 15 от тях началото се забави поради отсъствие на някои ръководители или членове на секционни изборни комисии, препоръчани от политически партии и обединения, оповестиха от Министерството на външните работи.

От Министерство на външните работи са предложили аварийни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции към този момент работят.

В една от секциите в регион Одрин е открита техническа неспособност за действие на една от машините за гласоподаване и там вотът протича с една вместо с две машини. Всички секции в чужбина, които все още трябваше да работят, към този момент са отворили и действат обикновено.

От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че изборният ден е почнал без съществени нарушавания на публичния ред.

Гражданите могат да подават сигнал на денонощната телефонна линия 02 9011298 и имейл [email protected].

Липса на членове на СИК

Изборният ден във Англия е почнал с липса на членове на СИК. Неявили се членове има и в Пловдив и Смолян.

Част от членовете на две обединения не са се явили в разнообразни секции в София, като се е наложило други партии да изпратят свои представители, оповестиха читатели за OFFNews. От Централната изборна комисия не потвърдиха за случаите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР