Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието

...
Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието
Коментари Харесай

Красимир Мазгалов, Съюз на съдиите: Политиците не се отказват от идеята да владеят съдебната система

" Изненадващ е методът, по който Народното събрание одобри да извади следствието от прокуратурата. Това е основна смяна в структурата на прокуратурата, където до момента беше следствието. Тези промени следва да минат по съответния законодателен ред - на комисия на първо и второ четене, а по-късно и в пленарна зала ".

Това сподели пред БНР изпълнителен секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов.

И добави, че тезата - шефът на следствената работа се трансформира един от огромните в правосъдната система, става вярна.

" Понятието " тримата огромни " е погрешно и смисълът му води до неправилна визия за структурата и ситуацията на обособените институции в правосъдната власт. Съществуват двама огромни и това са ръководителите на висшите съдилища. Главният прокурор не може да бъде причисляван към тях поради значителната разлика във функционалностите и в йерархичната конструкция на прокуратурата от една страна и на съдилищата от друга. До момента шефът на Националната следствена работа се оферираше от основния прокурор и се избираше от членовете на прокурорската гилдия. Сега този шеф ще бъде избиран от Пленума на Висшия правосъден съвет - по същата процедура, по която се избират ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Вместо да се отдели прокуратурата от понятието " трима огромни " и да се посочи неравнопоставеността сред съд и прокуратура, се прибавя още един индивид, който се изравнява с ръководителите на висшите съдилища ".

В предаването " Неделя 150 " Мазгалов акцентира, че във връзка с промени в Конституцията би трябвало да се сътвори опция за реализиране на няколко правилото, които да подсигуряват независимостта на правосъдната власт - тя да действа по този начин, че да не е подвластна от политическо вмешателство:

" Извършването на такива промени би трябвало да става деликатно и с премислен баланс на дейностите. Това, което се предлага епизодично и настоятелно от някои политически сили, постоянно гони техните ползи. Политиците в България към момента не са се отказали от концепцията да владеят правосъдната система като личен инструмент, с който да побеждават останалите политически сили ".

Според него държането на каузи на трупчета би могло да бъде редуцирано, в случай че се ограничи опцията основният прокурор да въздейства и да дава разпоредби по всяка една съответна кореспонденция.

" Проблемите на българската правосъдна система са проблемите на страната - липса или неспазване на разпоредбите ".

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР