Изненадани сме от реакцията на БАН. Имаме решение на Общото

...
Изненадани сме от реакцията на БАН. Имаме решение на Общото
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Изненадани сме от реакцията на БАН

Изненадани сме от реакцията на Българска академия на науките. Имаме решение на Общото заседание на Българска академия на науките, с което кардинално приема извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата му. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция.

Той добави, че с наредбите се подсигурява целостта на Национален институт по метеорология и хидрология и непрекъсваемост на активността му.

„ Ако задачата на Българска академия на науките е била да трансферира кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се реализира, в случай че не предлагаме каквато и да е законова наредба “, разяснява просветния министър.

„ Имаме отговорността към това, че Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да продължи да извършва безпроблемно активността си след 1 януари “, разгласи Красимир Вълчев.

Учените от Българска академия на науките са изрично срещу приемането на текстовете в Бюджет 2019, засягащи Национален институт по метеорология и хидрология. Те намерено декларират това в писма, адресирани до просветителния министър и Народното събрание. Учените от Българска академия на науките упорстват Национален институт по метеорология и хидрология да се отдели според разпоредбите на Академията, а не със законов акт, в тази ситуация бюджета за идната година. Събира се и подписка за анулация на текстовете в проектобюджета, в която единствено за половин ден са се подписали 1000 души.

Според законовите разпореждания Национален институт по метеорология и хидрология се отделя от Българска академия на науките като юридическо лице със личен бюджет и имущество.

Учените оповестиха, че в случай че текстовете се одобряват, ще излязат да стачкуват на улицата.

На срещата с премиера и учените от Българска академия на науките не е ставало въпрос за формата на акта, с който Национален институт по метеорология и хидрология да се извежда от Българска академия на науките, разгласи Красимир Вълчев. „ Не е правилно, че Българска академия на науките не знаят каква сума е извадена от бюджета им за Национален институт по метеорология и хидрология “, уточни министърът.

„ Категорично заявяваме, че учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които желаят да останат в Българска академия на науките, ще могат да го създадат “, изясни Красимир Вълчев и добави, че собствеността, нужна за прилагане от хората, ще остане в Българска академия на науките. „ Нито за миг не сме нарушавали никакви договорености, Българска академия на науките целеустремено търси борба с страната “, сподели още просветният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР