„Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите

...
„Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат

„ Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено желанието на водачите на „ ИТН “ по един необикновен метод, а не с президента, тъй че поставихме каруцата пред коня “, разяснява в предаването „ Тази заран “ Пламен Киров - някогашен парламентарен арбитър за връщането на втория мандат за сформиране на държавно управление.

„ Беше декларирано, че този мандат ще бъде върнат незабавно след приемането и по-късно се излъчи лице, на което да се връчи мандата, с цел да бъде върнат ", уточни той. по думите му нищо съдбовно не се е случило и през днешния ден ще завърши и вторият опит да се сътвори държавно управление. „ Предстои да бъде изработен третият финален наложителен опит за лъчение на министерски съвет от Народното събрание “, изясни Пламен Киров. Това е малко евентуално съгласно някогашния парламентарен арбитър.

„ За сформиране на държавно управление от третия опит експерти са Движение за права и свободи – както за държавното управление на Беров, по този начин и за мандата, когато беше образувана Тройната коалиция през 2005 година Те държат ключа на познанието по какъв начин се образува държавно управление с трети мандат, само че ми се коства, че този път няма да прибегнат до техните услуги “, уточни той.

„ Президентът има седем дневен период към този момент при третия опит, с цел да връчи мандат на парламентарна група, а не на разположение, излъчено от парламентарна група. След връчването на този изследователски мандат срокът също е седем дни “, изясни Пламен Киров.

Според него президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. „ Мисля че е взел решение към този момент “, предвижда той. Според него това е третата по бройка парламентарна група – на Българска социалистическа партия. „ Там е по-сложно вземането на решения, защото това е партия с демократични обичаи и се привикват едни необятно представителни органи, които вземат политическите решения “, сподели някогашният парламентарен арбитър.

„ Ако се счита, че незабавно би трябвало да бъде върнат мандата, евентуално ще бъде връчен на „ ИТН “, защото те обявиха, че нямат шансове да образуват някаква коалиция, която да застане зад кабинет, препоръчан от тях “, счита Пламен Киров.

„ Ако в двуседмичен период не завърши тази процедура по опитите за образуване на кабинет, президентът ще разпусне националното заседание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно държавно управление и по-късно ще назначи състав на новата ЦИК “, уточни някогашният парламентарен арбитър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР