Изнася се незаконно инсулин, потвърдиха ГДБОП и ДАНС. Има данни

...
Изнася се незаконно инсулин, потвърдиха ГДБОП и ДАНС. Има данни
Коментари Харесай

Изнася се незаконно инсулин, потвърдиха ГДБОП и ДАНС

Изнася се нелегално инсулин, потвърдиха ГДБОП и ДАНС. Има данни за противозаконен експорт на инсулин, макар възбраната, наложена от здравните управляващи. Това разгласи след закритото съвещание на парламентарната здравна комисия нейният ръководител Костадин Ангелов.

На траялото над 4 часа съвещание бяха изслушани шефовете на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “.

По думите на Ангелов от предлаганите 30 инсулина до складовете на търговците са достигнали 45 000 опаковки. А са импортирани 230 000.

„ Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана доста сензитивна информация “, заключи той.

На въпрос дали данните на ДАНС и ГДБОП са дали учредения за незаконни практики Ангелов отговори:

„ Абсолютно. Има доста незаконни практики на компании, които изнасят лекарства от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е неразрешено “.

За огромна част от инсулините в страната има задоволително наличност – няма регулаторни проблеми.

Това, че има закъснение в обезпечаването на количествата към аптеките, смятам, че значително е учредителен проблем. Той не попада в пълномощията на организацията. Тъй като се касае за договорни взаимоотношения от частен темперамент Това уточни пък Богдан Кирилов от Изпълнителната организация за медикаментите.

В 14-дневен период здравното министерство би трябвало да внесе оферти за законодателни промени, които засягат целия развой по снабдяването с лекарства.

Като за гарантиране на доставка на инсулини и за „ ненарушим ресурс “ от медикаменти. Което да подсигурява съществуването на рисковите медикаменти за всеки пациент, когато има потребност, се разбра още от думите на Костадин Ангелов.

Решението е взето единомислещо от депутатите в комисията. Другото решение визира надграждането на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Депутатите са решили да бъде основана система, която да следи в действително време съществуването на медикаменти при притежателите за позволение на приложимост, при търговците на едро, при търговците на дребно. Според Ангелов „ Информационно обслужване “ АД „ би трябвало да направи системата по този начин, че тя да не позволява благоприятни условия за промяна на данните.А също и за тяхното манипулиране, за приключване на информация, която да бъде в интерес на компаниите “.

 

Източник – OFFNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР