Изминалата 2022-ра година ни направи свидетели на безпрецедентни събития, множество

...
Изминалата 2022-ра година ни направи свидетели на безпрецедентни събития, множество
Коментари Харесай

ATP ранглистата в края на сезона: Алкарас е на върха, следван от Надал; Джокович в топ 5

Изминалата 2022-ра година ни направи очевидци на невиждани събития, голям брой изненади и редица първокласни конфликти, които ще останат вечно в историята на спорта. Тенисът се раздели с някои от най-разпознаваемите лица през последните десетилетия, откакто професионалната сцена напуснаха Роджър Федерер, Хуан Мартин дел Потро, Жо-Вилфред Цонга, Жил Симон, Андреас Сепи и Филип Колшрайбер. За сметка на това обаче се появиха голям брой нови лица, които наподобяват подготвени да заемат местата им, като без подозрение измежду тях се отличава 19-годишният Карлос Алкарас. 

Младият испанец сътвори същински подвизи по време на тазгодишния сезон, откакто победи поредно Рафаел Надал и Новак Джокович по пътя към трофея в Мадрид, а през септември подвигна и своята първа купа от Големия шлем на US Open, с помощта на която се трансформира в най-младия номер едно в историята на тениса. Тийнейджърът съумя да опази лидерската си позиция до края на годината, с което сложи нов връх и стана най-младият състезател, завършвал годината преди всичко. 

Втори в класирането пък е Рафаел Надал, за който сезонът започва по превъзходен метод с трофеи на Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос, което го трансформира във лидер в класацията за максимален брой титли от Големия шлем. Впоследствие обаче за Матадора последваха сложни месеци, в които той бе преследван от травми, поради които не съумя да покаже на какво е кадърен и не можа да си върна лидерската позиция в подреждането.

Челната тройка в края на годината се добавя от Каспър Рууд, който доближи до финала на три от най-значимите съревнования - Ролан Гарос, US Open и Финалния Мастърс, като в същото време се изкачи и до върховото за себе си второ място в международната класация. Четвъртата позиция бива заета от Стефанос Циципас, а в топ 5 попада и Новак Джокович.

Джокович, който през тази година бе лишен от право на присъединяване в голям брой шампионати поради решението си да не се имунизира, трябваше да пропусне Аустрелиън Оупън и US Open, както и Мастърсите в Индиън Уелс, Маями, Торонто и Синсинати, като всичко това докара и до загубата на водачеството в класацията на АТР. Въпреки това обаче сърбинът съумя да завоюва трофея на Уимбълдън и да се класира за Финалния Мастърс на 8-те най-хубави, където през вчерашния ден победи със своята шеста купа в шампионата. Въпросният трофей значи и нанагорнище с три позиции за 21-кратния първенец от Шлема, който приключва годината под №5.

В челната десетка на международната класация попадат Феликс Оже-Алиасим, Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц и Хуберт Хуркач. Александър Зверев, който не е излизал на корта от Ролан Гарос насам, се намира под №12 в ранглистата, а двамата италианци Яник Синер и Матео Беретини, които също са измъчвани от травми през последните седмици, приключват надлежно под №15 и №16. Финалистът от Уимбълдън - Ник Кирьос, заема 22-рата позиция, до момента в който най-хубавият ни тенисист Григор Димитров приключва под №28.

Цялата публична класация на АТР можете да разгледате.

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР