Изминалата 2020 г. се различава значително от предходните две по

...
Изминалата 2020 г. се различава значително от предходните две по
Коментари Харесай

Как пандемията се отрази на банковите сливания в Европа

Изминалата 2020 година се разграничава доста от предходните две във връзка с сливанията и придобиванията в банковия бранш. Причината е, че преди те се радват на добре работещ банков бранш в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с позитивна вероятност, подхранван от мощни стопански резултати, до момента в който в този момент банките в района са изправени пред големи провокации, подбудени от световната пандемия, провокирана от ковид. „ Истинското отражение на пандемията върху бранша ще може да се види най-ясно от финансовите данни за 2020 година, само че няма подозрение, че коронакризата ще има мъчителен отпечатък върху банковите резултати в ЦИЕ “, разяснява в свои отчет оценителската компания Deloitte.

Пандемията откри банковия бранш в ЦИЕ в устойчиво положение. Средната финансова адекватност е 20% през 2019 година, индикаторите за необслужвани заеми (NPL) са релативно ниски, a междинната възвръщаемост на капитала (ROE) е 12,7%. В момента обаче тези числа доста се утежняват заради продължаващите турбуленции, които основават съществени провокации пред банковите управления и техните акционери.

През последните години стартира консолидацията на фрагментирания банков бранш в ЦИЕ. Сключени са редица покупко-продажби, като нестратегически играчи от района излизат от пазара или усъвършенстват позициите си в тандем с съществени играчи със мощен вкус към придобиване. Устойчивостта, икономиите от мащаба и оперативната успеваемост ще станат още по-жизненоважни, когато по-големите, по-диверсифицирани банкови групи могат да стигнат до селективно придобиване на други отслабени банки.

Банките от ЦИЕ влизат в рецесията с ковид със мощна финансова позиция. Коефициентът на финансова адекватност (CAR) остава постоянен на приблизително равнище от 20% през 2019 година, увеличавайки се с 0,2% пункта спрямо 2018 година Средната доходност за района на ЦИЕ е постоянна през 2019 година, защото показателят за възвръщаемост на капитала (ROE) възлиза на 12,7%, а този за възвръщаемост на активите (ROA) на 1,5%. Докато в по-голямата част от оценените страни коефициентите на доходност остават на същото равнище или леко понижават, рисково високата възвръщаемост на капитала от 33,5%, регистрирана в Украйна, покачва междинната стойност. Тези високи равнища на доходност не се чака да се запазят, защото COVID-19 ще окаже сериозен напън върху тях.

Близо 60% от общите активи на банковия бранш се държат от топ 15 банкови групи в района. По отношение на активите най-голямата банкова група в района към момента е Erste Group (8,7% пазарен дял в 8 държави), следвана от KBC Group (7,8% пазарен дял в 4 държави) и UniCredit Group (6,5% пазарен дял в 9 страни ). Унгарската OTP Group отбелязва най-голям растеж на банковите активи в ЦИЕ заради експанзивната си тактика за сливания и придобивания през последните години.

Средният общ коефициент на необслужваните заеми за района на ЦИЕ е 7,2% през 2019 година, което е с 0,75% пункта по-ниско от този през 2018 година Икономическата агресия и непрекъснатите действия по изчистване на портфейлите на банките, насърчавани от регулаторните органи, са главните аргументи за усъвършенстваните индикатори. Като цяло коефициентите на NPL за банковия бранш в ЦИЕ се задържат на исторически ниски равнища в края на 2019 година, което слага районния банков бранш в релативно удобна позиция да се изправи пред икономическите провокации и утежняването на качеството на портфейлите им, провокирани от пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР