Изминахме доста дълъг път от Ако печеля, печели цял народ“

...
Изминахме доста дълъг път от Ако печеля, печели цял народ“
Коментари Харесай

Икономист: Изминахме дълъг път от Ако печеля, печели цял народ до това Не ме интересува какво става с българската икономика, важно е да направим сечено на Русия

Изминахме много дълъг път от " Ако спечелвам, печели цялостен народ “ до това " Не ме интересува какво става с българската стопанска система, значимо е да създадем сечено на Русия “. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът доцент Григор Сарийски във връзка изявлението на Николай Денков преди дни, че " няма значение дали българската стопанска система ще пострада от антируските наказания, значимото е те да имат резултат върху Руската федерация ". 

" Искрено се надявам да доживеем едно националноотговорно и по-активно ръководство, тъй като това, което се случва с България може да се види в показателя на индустриалното произвеждане, приходите, инфлацията. Има доста процеси, които вървят под килима и които не ги виждаме, като един от тях е скимфлация - резултат от глобите върху Руската федерация. Защото ние ограничихме достъпа на евтини горива, включихме се в глобите, отворихме бариерите за импорт от трети страни и сега сме залети от некачествена продукция, продукция, която се създава по други критерии, стеснен ни е достъпът до горива, до момента в който някои от страните в Европейския съюз не го вършат ", разяснява доцент Сарийски.

Той даде за образец Австрия, която през миналия месец декември 98% от потреблението й е точно от съветски газ: " Затова споделям, че е въпрос на национална отговорност да имате ръководство, което да подхожда с отговорност към жителите и към локалната стопанска система. Докато продължаваме с чисто политически лозунги, надали ще можем да забележим някакво стабилизиране. По-скоро нещата ще отидат във фризиране на данните. Скимфлацията е по-лошият братовчед на шринкфлацията. Това е при положение, че ви оферират по-малко количество на същата цена, по-млака разфасовка, до момента в който при скимфлацията става дума към този момент да ви оферират артикули със занижено качество. Т.е. вие получавате същото количество сирене, кашкавал, мляко и така нататък, само че те не са със същите хранителни качества ".

Григор Сарийски даде за образец третото тримесечие на предходната година, защото имаме съпоставими данни за третото тримесечие на актуалната: " Количеството палмово масло, което беше импортирано в България, беше 6200 тона. Тази година за третото тримесечие са импортирани 7400 тона. Така че може да си извършите сами извода какво е качеството на продуктите, които консумирате. И апропо, това не ни е за пръв път – сходно нещо се получи 2006, 2007, 2008 година, тъй като преди влизането в Европейския съюз България внасяше някъде от порядъка на към 12-13 хиляди тона палмово масло, а три години след влизането в Европейския съюз имахме резистентен растеж на тези количества и единствено за три години се доближи до едни размери от порядъка на 40 000 тона.

Това се правеше тъкмо с цел да може да бъде смъкнат инфлационният капацитет посредством ерозия на качеството на продуктите, които употребяват българските жители, да може да бъде потисната вълната на инфлацията. Случва се и сега.  дължи точно на утежняването на качеството на продукцията ", изясни икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР