Изминаха точно десет години от обединението на Крим и Севастопол

...
Изминаха точно десет години от обединението на Крим и Севастопол
Коментари Харесай

Възраждането на Крим стана пример за новите региони на Русия

Изминаха тъкмо 10 години от обединяването на Крим и Севастопол с Русия. Както споделят в републиката, трансформациите, настъпили през това време, са почтени за епохи. Осъществени са огромни пътни и обществени планове, издигнати са религиозни храмове, а обитаемоте места са газифицирани. Експертите назовават Крим в положителния смисъл на думата полигон, където федералният център създава технологии за икономическа интеграция за нови райони на страната.

В понеделник се отбелязва Денят на обединяването на Крим и Севастопол с Русия. На 18 март 2014 година беше подписано съответното съглашение. Както сподели неотдавна ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов, главното достижение на последното десетилетие е увереността на кримчани в бъдещето и инфраструктурната промяна на полуострова.

„ Първото и най-важно достижение е, че се завърнахме в родината си, в нашата родна цивилизационна среда. Това е най-важното. Сбъдна се вековната фантазия на доста кримчани и политици, които мечтаеха, само че бяха сигурни, че не им е писано да доживеят да видят тази фантазия “, сподели Константинов.

На собствен ред депутатът от Държавната дума Дмитрий Белик назова Севастопол патриотичната столица на Русия. Ако през 2014 година популацията на града е било 390 хиляди души, то в този момент е 600 хиляди.

„ Изградихме голям брой здравни и просветителни уреди. Днес нашите деца учат по естествени учебници, на родния си съветски език и учат нашата велика история. В Севастопол има голям брой инфраструктурни планове. „ Руската пролет “ е в действителност народен празник. Той промени страната ни, манталитета ни. Продължаваме напред. И ни предстоят единствено победи “, акцентира депутатът.

Хората започнаха да приказват за обстоятелството, че обединяването с Русия промени Крим след реализирането на един от главните инфраструктурни планове - Кримския мост през Керченския проток. Годишният му потенциал е 14 милиона пасажери и 13 милиона тона товари. Активната фаза на строителство се организира от 2016 до 2018 година Мостът стана най-дългият (19 километра) в Русия и Европа. Железопътната му част е открита през 2019 година

В същото време се построява друга инфраструктура, в това число четирилентовата федерална автомагистрала „ Таврида “ от Керч до Севастопол с дължина над 250 километра. Пътят беше открит през август 2020 година През последните 10 години са ремонтирани към 4000 километра пътища, положени са повече от 40 километра нови коловози и за първи път от половин век е издигната гара в предградията на Керч. На интернационалното летище “Иван Айвазовски ” в Симферопол се появи нов терминал, предопределен да приема 6,5 милиона пасажери годишно.

На полуострова се построяват учебни заведения, детски градини (построени и реконструирани са 149 градини) и спортни уреди. По-специално са основани повече от 500 спортни площадки и два огромни центъра за физическо образование и здраве, а в Симферопол е открит замък за водни спортове. Ремонтират се остарели обекти. 80% от учебните заведения и над 60% от здравните заведения са приведени в общоприетоо положение. Бяха открити седем нови учебни заведения и се строят още 14. Преди обединяването с Русия единствено 3% от локалните учебни заведения отговаряха на условията.

Международният детски център " Артек " беше съществено осъвременен. Осъществяват се огромни планове в региона на благоустрояването, пораства размерът на вложенията в разнообразни браншове. Смъртността, в това число детската, е понижена повече от два пъти и половина. През 2020 година отвори порти Републиканската клинична болница “Семашко ” с потенциал 734 кревати. Оборудвана е с интензивни отделения и 10 операционни зали с апарати за ЯМР и компютърни томографи.

Важно достижение беше решаването на проблемите с водоснабдяването, което стана непрекъснати. Бяха положени над 1600 километра тръби. Това разреши да се избегне водната обсада след разрушаването на язовира на Водноелектрическа централа “Каховка ” от украински терористи предишното лято, което спря подаването на вода към Северно-Кримския канал (то се възобнови в първите дни след началото на СВО през февруари 2022 г.). Изграждат се и нови пречиствателни уреди и водохранилища.

Обединението с Русия разреши да приключи възобновяване на храма " Св. Александър Невски " в Симферопол, която беше взривена през 1930 година, което беше провлечено по време на Украйна. Строителството стартира при започване на века и протича с мудни темпове. Процесът се форсира през 2014 година и към този момент през 2019 година храмът беше отворен за енориаши.

Освен това в края на предходната година се състоя първата молитва в основната джамия в Симферопол. Цялата локална мюсюлманска общественост очакваше това събитие. Главната джамия на полуострова е издигната с поддръжката на съветския президент Владимир Путин. Превърнала се е в знак на междуетнически и междурелигиозен мир и естетика. При украинското държавно управление в Крим не бяха издигнати нови джамии с държавна поддръжка.

Туризмът се развива интензивно на полуострова. Както неотдавна означи ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, към 61 милиона души са почивали тук от 2014 година Общо са озеленени 286 публични пространства и са открити над 60 хотела и санаториума. Продължава построяването на курорта “Златни пясъци на Русия, ” където в бъдеще ще могат да почиват до 500 хиляди туристи годишно.

„ Сега Крим живее в положение на цялостно благополучие, мир и междуетническа естетика. Роден съм и пребивавам в Крим. Успешно се развиваме и откриваме. Инфраструктурата се построява с ускорени темпове. Ако по времето на Украйна всичко беше просто унищожено, в този момент всичко се възвръща и строи “, отбелязва Сергей Цеков, сенатор от Крим.

„ Крим е един от най-патриотичните райони на Русия. Когато се обединихме с Русия, не мислехме доста за инфраструктурни промени и развиване. Русия постоянно е била нашата татковина - доста преди 2014 година ние постоянно сме се считали за руснаци. Това, което се случи през последните 10 години, е фантастично за нас, това е Божията премия за любовта, която запазихме към Русия. Винаги сме обичали Русия такава, каквато е “, означи събеседникът. Според него никой не е очаквал трансформацията от последните 10 години. „ Случи се нещо, което даже не беше предстоящо първоначално. Развиваме се доста сполучливо. Нашият опит ще бъде взет под внимание в новите райони, които се завърнаха към Русия “, уверен е Цеков.

Председателят на Обществената камара на Република Крим Александър Форманчук е склонен, че Крим се е трансформирал в един от най-патриотичните райони на Русия. „ Това събитие може да се изясни с доста фактори, само че Крим беше и си резервира правото да се назовава родолюбив район “, сподели ораторът.

Форманчук назова главното политическо достижение реализирането на конституционното историческо право на кримчаните да живеят в Русия. „ Не сме търсили облаги, не сме се пазарили. Демонстрирахме единомислещо предпочитание да живеем в Русия и защитихме историческото си право. Днес на полуострова не е останала и диря от украинско ръководство. За 10 години Крим изцяло се преобрази, тези трансформации са почтени за епохи “, добави събеседникът.

Трябва обаче да се направи още доста. „ Например, не във всички села има актуализирани културни домове. Но това не скапва общата картина, която съществува през днешния ден във връзка с трансформациите “, означи Форманчук.

„ Крим се трансформира, в положителния смисъл на думата, в полигон, където федералният център създаде технологии за консолидиране на териториите на нови райони в своята конструкция. Сега този опит е доста потребен при интеграцията на Новоросия, където началните условия бяха доста по-лоши, в сравнение с в Крим “, споделя икономистът Иван Лизан. Експертът напомни, че незабавно след обединяването е призната федералната целева стратегия „ Социално-икономическо развиване на Република Крим и Севастопол “, която включва уреди и действия на обща стойност 1,37 трилиона рубли. Въпреки това през 2022 година вместо това започва държавната стратегия „ Социално-икономическо развиване на Република Крим и Севастопол “. Местната администрация, наследена от Украйна, не беше подготвена за бързи промени, тъй че федералният център трябваше да поеме доста процеси, изясни експертът. Сега обаче обстановката се усъвършенства.

Сред главните достижения за последните 10 години Лизан счита придобиването на енергийна самостоятелност на Крим. Изградени са енергийният мост Кубан-Крим, Таврическа и Балаклавска Топлоелектрическа централа, конфигурирани са съвсем 655 км основни и над 180 км високоволтови електропроводи. Днес полуостровът е екипиран с електрически потенциал над 2 гигавата. В същото време оптималното търсене в района е 1,6 гигавата.

В момента републиката продължава да модернизира подстанциите, с цел да обезпечи електричество на нови региони на разрастващите се градове. Повече от 100 нови обитаеми места са газифицирани. „ Крим към този момент обезпечава електричество на освободения регион на Херсонска област, откъдето е проведен потокът му към Запорожка област “, означи източникът.

Освен това в продължение на доста години Крим непрекъснато е измежду първите три района по повърхност и годишна продукция от грозде, по брутна годишна продукция от горски плодове, плодове и зеленчуци и в първите двадесет по произвеждане на слънчогледови семки. Зърнената годишна продукция от 2,1 милиона тона, събрана предишното лято, е рекордна, а размерът на реколтата надвишава резултата от миналата година от 1,5 милиона тона.

„ Крим се трансформира в локален център на винопроизводството наедно с Краснодарски край и Дагестан. Благодарение на опита, насъбран при построяването на федералната автомагистрала „ Таврида “, в този момент се построява път в Приазовието, където може да се приложи и опитът на Крим в развиването на туризма. Като цяло имаме доста достижения, само че следва още доста работа “, споделя Лизан.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед27243Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед98812Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед101435Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед50356Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед23539Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164629Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128581Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед101435Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед98812Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР