Измерванията на ледената покривка на Северния ледовит океан се правят

...
Измерванията на ледената покривка на Северния ледовит океан се правят
Коментари Харесай

След 30 г няма да има ледове в Северния ледовит океан

Измерванията на ледената завивка на Северния ледовит океан се вършат от 1979 година и се правят благодарение на спътници. По време на последното проучване излиза наяве, че ледът се топи извънредно бързо, което съгласно учените е много обезпокоително.

Измерването, което е направено през септември, демонстрира тревожната вероятност – след 20–30 година, в случай че ледовете не престават да се топят с това движение, е допустимо да няма лед в Северния ледовит океан.

Тазгодишното премерване на ледената завивка демонстрира, че тя е с повърхност 3.4 млн. кв. км. Или другояче казано това е на половина по-малко от междинните стойности, които са замервани от 1979 г до 2000 година

Това, че арктическите ледове се топят толкоз бързо не е добра прогноза, считат учени. Рекордният най-малко, който са достигнали ледовете на Северния ледовит океан може да се одобри за тревожна информация, защото постоянно се е считало, че размерите на ледовете могат да бъдат знак за климата на Земята и неговите промени.

Въпреки, че учените от много време знаят и предизвестяват, че световното стопляне ще се отрази преди всичко в Арктика, в този момент са много сюрпризирани от скоростта, с която се случват нещата.

Американският откривател Джулиан Строув счита, че ледовете на Северния ледовит океан фактически ще изчезнат след към 30-ина години. Той твърди, че поради бързото стопляне на планетата, през летните месеци напълно скоро, там няма да има никакви ледени парчета. Според него, през последните няколко години могат да се отбележат много бързи темпове на стопляне и надлежно разтапяне на ледовете.

И макар, че ледовете в Арктика се топят стремглаво, тъкмо противоположното се случва с ледовете в Антарктида – през интервала 1978 г – 2010 г, размерите й се усилват годишно със 17 000 кв. км. Спрямо темповете на размразяване на Северния океан, обаче това разгръщане е незначително, считат учени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР