Измененията в Закона за устройство на територията са спорни. Не

...
Измененията в Закона за устройство на територията са спорни. Не
Коментари Харесай

Арх. Владимир Милков: С промените в ЗУТ ни очакват фалити, безработица и по-високи цени на имотите

Измененията в Закона за устройство на територията са противоречиви. Не става въпрос за корупция, а за нарушени конституционни права - а точно касаещи собствеността. Ябълката на раздора в закона е опцията за използване на регулацията и отчуждаването на площите. Сега, когато жителя желае да си построи къща да вземем за пример, те му споделят, че би трябвало да подари част от парцела си за улица.
Казва се, че в случай че постройката е подготвена, тя няма да бъде пусната в експлоатацзия, в случай че не е построена цялата инфраструктура към нея. И това всичко с цел да стане, би трябвало да го извърши частния притежател или съответната компания.

Това разяснява в ефира на бТВ арх. Владимир Милков, началник на Камарата на архитектите.

На процедура какви са нашите най-големи опасения - частния притежател заради лимитираните финансови благоприятни условия не е в положение да развие своя имат и да построи нещо. Тогава ще се появят огромните бизнесмени с огромни финансови запаси, които биха изкупили огромна част от териториите, биха ги застроили, биха построили инфраструктурата. Но това значи уедряване в капиталовия интерес и пазара, банкрут на дребните бизнесмени, които няма да могат да се конкурират, също и огромна част от архитектите ще останат без работа. И най-сетне всичко това ще рефлектира върху цената на парцела, изясни архитектът.

Моята прогноза е,че ще бъдат доста повишени цените на парцелите, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР