Изменението на климата е променило драстично , като е трансформирало

...
Изменението на климата е променило драстично , като е трансформирало
Коментари Харесай

Топящите се ледници в швейцарските Алпи са създали 1000 нови езера

Изменението на климата е трансформирало фрапантно, като е трансформирало ледниците в близо 1200 нови езера от 1850 година - и 1000 от тях съществуват и до през днешния ден.

Екип от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) е комбинирал въздушни фото данни за солидната планинска верига и годишни данни за в Швейцария, с цел да дефинира броя на езерата.

Анализът също по този начин разкрива, че 180 от съществуващите езера са основани единствено от 2006 до 2016 година, когато всяка година се появяват 18 нови водни обекта, оповестява „ Дейли Мейл “.

Това, съгласно института, е „ очевидно доказателство за изменението на климата в Алпите “.

„ От една страна, бяхме сюрпризирани от големите цифри, а от друга от забележимото ускоряване на образуването “, съобщи в изказване Даниел Одермат, началник на групата за отдалечено наблюдаване в Института за водни проучвания. „ В началото на плана чакахме няколкостотин ледникови езера. Сега има над хиляда, а 180 са добавени единствено през последното десетилетие. "
 Огромен мразовит пай на Монблан провокира евакуация в Италия Огромен мразовит пай на Монблан провокира евакуация в Италия
Няколко десетки души са евакуирани в североизточна Италия, защото голямо парче хладилник в масива Монблан заплашва да се откъсне порад...

Алпите са най-високата и най-обширна система от планински вериги, която се намира напълно в Европа, разпростряла се на към 745 благи в осем европейски страни Австрия, Франция, Германия, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словения и Швейцария. Тази могъща планинска верига обаче стана жертва на климатичните промени, които разтопиха солидните ледници, трансформирайки ги във водни басейни. Според учените единствено през предходната година ледниците са изгубили цели 2% от размера си. Една четвърт от новообразуваните езера или са се смалили, или са изчезнали изцяло.

Оценката сподели, че е имало първичен пик в образуването на ледникови езера в швейцарските Алпи сред 1946 и 1973 година, когато приблизително всяка година са се появявали близо 8 нови езера. После се следи къс спад, само че по-късно още веднъж се ускорява сред 2006 и 2016 година, когато се появяват приблизително всяка година 18 нови езера, до момента в който водната повърхнина набъбва с над 4300 квадратни метра годишно.

Като цяло откривателите са съумели да се възползват от данни от седем интервала сред 1850 и 2016 година

Eawag предизвести, че възходящият брой ледникови езера усилва риска от наводнения и по този метод основава заплаха за обитаемоте места наоколо до тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР