Излязоха резултатите по математика и БЕЛ от Националното външно оценяване

...
Излязоха резултатите по математика и БЕЛ от Националното външно оценяване
Коментари Харесай

Публикуваха резултатите от НВО по български и математика за 10 клас

Излязоха резултатите по математика и БЕЛ от Националното външно оценяване за 10 клас, оповестиха от МОН. Както и през миналата година, няма десетокласници с оптимален брой точки и по двата предмета. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас можете да видите.

Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита. По български език и литература с 0 точки са 75 възпитаници (през 2021 година те са били 96). Никой няма 100 точки.

По традиция измежду районите с най-голям междинен резултат са София-град, Смолян и Варна. Леки разбърквания се следят при районите с минимален междинен брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.

На националното външно оценяване по математика за 10 клас учениците са получили приблизително 32,28 точки от най-много 100. В съпоставяне с предходната година резултатът е по-добър, сочат от МОН, като за съпоставяне напомнят, че през 2021 година точките им са били 27,68 от 100. В това пресмятане не се включват спомагателните 4 точки, които някои възпитаници получават поради изчезналите скоби в част от помощните формули за изпита, допълват от министерството.

Повече от половината възпитаници нямат проблеми да правят дейности и да съпоставят действителни цифри, както и да ползват аритметична градация. Над две трети от тях обаче се затрудняват да дефинират линейна функционалност по графика, да сформират модел на израз посредством добиване на информация от текст и да намират размер на тяло. Само към 37% от учениците умеят да вземат решение задания за случаен триъгълник, прилагайки косинусова теорема, едвам 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник.

Над 14 пъти повече са цялостните отличници по математика през тази спрямо предходната година. Сега 100 точки имат 412 против 29 през 2021 година В това съпоставяне не е регистрирана компенсацията от спомагателни 4 точки на някои възпитаници поради изчезналите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 възпитаници. Без присъдени точки на някоя от двете задания с уголемен свободен отговор са над 70%. По математика отличник е област Кърджали.

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература – 43,16 точки от 100, са близки до миналогодишните 45 от 100.

Като цяло десетокласниците се оправят сполучливо със дилемите с избираем отговор, само че имат проблеми с тези със свободен отговор. Почти две трети от младежите се затрудняват да дефинират и запишат със свои думи два образеца за отчуждението сред хората в града, а 30% - да формулират лична теза по тематиката „ Човекът и общуването “. На над 20 000 възпитаници не е присъдена нито една точка на задачата за основаване на обобщение на фрагмент от художествена творба.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР