Излязъл от контрол горски пожар изгаря испанския остров Тенерифе, засягайки хиляди

...
Властите казват, че излязъл от контрол горски пожар гори през
Коментари Харесай

Властите казват, че излязъл от контрол горски пожар гори през испанския Канарски остров Тенерифе и е засегнал хиляди хора

От ДАВИД БРУНАТ Associated Press, 17 август 2023 г., 8:33 сутринта Испания.

Испанските власти заявиха, че основната им цел е да овладеят огъня и да предотвратят достигането му до по-населени райони. Главният град на острова, Санта Круз, е на 20 километра (12 мили) от пламъците.

Горският пожар застрашава шест общини. Около 7600 жители в района бяха или евакуирани, или им беше наредено да останат на закрито в четвъртък поради опасното качество на въздуха.

Клавихо каза, че пожарникарите работят ден и нощ, но огънят остава „извън контрол.“

Пожарът, започнал във вторник вечерта, е съсредоточен в скалист, планински район, до който екипите за спешна помощ трудно могат да достигнат.

Температурите на Канарските острови достигнаха максимум от над 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) през последните дни. Очаква се температурите отново да се покачат в събота.

Пожарът може да се превърне в най-лошия пожар в Испания досега това лято, тъй като страната страда от още една година на тежка суша.

Повече от 2000 души бяха евакуирани при горски пожар на близкия остров Ла Палма миналия месец, който засегна около 4500 хектара (11 000 акра).

Горски пожари са изпепелили почти 64 000 хектара (158 000 акра) в Испания през първите седем месеца на годината, според данни на испанското правителство. Това е третата най-висока цифра за последното десетилетие.

На Испания се падат почти 40% от близо 800 00 хектара (2 милиона акра), изгорени в Европейския съюз през 2022 г., според Европейската информационна система за горски пожари .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР