Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на

...
Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на
Коментари Харесай

Игри с очевидността и субективните ограничения

Изложбата от видео арт, oбекти, текст, апаратура и документи на пърформанси на Цветан Кръстев в Софийски боеприпас - Музей за модерно изкуство на Националната изложба, включва творби на Цветан Кръстев, основани от началото на 1980-те до през днешния ден. Това е първото негово независимо показване в София с кураторка Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ до 1 март, в границите на плана " Автобиография " от програмата на музея за документиране на модерно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което трансформира морето в главен пълнител на образните му хрумвания. " Четейки " обкръжението, създателят всмуква обективната истина, деконструира я на метаниво и я показва в работата си посредством поредност от нерационални детайли и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и вероятното пояснение става многостранно. Това е една игра на тънко преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничавания посредством трансексцентрични и хумористични тълкования. По време на тази игра се ползват имагинерни асоциации и идиосинкретични правила. Често те отразяват чувството за провокиране и иронизиране на рамкираните обстановки от всекидневието, които биха останали незабелязани в първичния им подтекст.

Цветан Кръстев е роден през 1961 година във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980 година Работи в региона на концептуалното изкуство. Създава лендарт, живопис, пърформанс, съоръжения, видео арт и други Той е един от създателите на клуб " Вар(т)на " (Варна, 1996), дружно с Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от създателите и уредниците е на Международния фестивал за късометражно кино " Карантината " (Варна, 2014). Участвал е в голям брой изложения, фестивали, биеналета и конгреси на актуалното изкуство в България и чужбина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР