Изложбата Елементи“ е втората творческа среща на баща и дъщеряАрт

...
Изложбата Елементи“ е втората творческа среща на баща и дъщеряАрт
Коментари Харесай

Димитър и Гергана Труканови във вихъра на петте стихии в Арт галерия „Нюанс“


Изложбата „ Елементи “ е втората креативна среща на татко и щерка

Арт изложба „ Нюанс “ показва изложбата „ Елементи “, в която се срещат двата свята на татко и щерка, а точно живописта на Димитър Труканов – Трукан и авторските бижута на Гергана Труканова.

Експозицията е втората креативна среща на Трукан и Гергана, които са обединени в проучването на другите детайли в природата.

Галерия „ Нюанс “ за трети път ни прави съпричастни с творчеството и новите търсения на Трукан, само че за първи път демонстрира магнетичното изкуство  на неговата  дъщеря Гергана.

„ Първата ни креативна среща беше през 2018 година в изложба „ Ракурси “. Този път в изложба „ Нюанс “ се срещаме не като татко и щерка, а като двама обособени създатели в разнообразни сфери. По един доста забавен метод работите ни се допълват в проучването на петте детайла на природата или петте стихии “, разкрива Гергана Труканова.

Баща й Трукан показва картини с авторска техника, съчетаваща разнообразни материали като хартия, метал, дърво, текстил и пигменти . Процесът на другарство и продан сред обособените детайли и индивида бива запечатан в картините, които се трансформират във образни стенограми.

„ Той не се вглежда в самия себе си. Не е самичък като създател, а се трансформира в съавтор дружно с петте детайла. Оставя следи от огън върху дърво, върху хартия, вкарва детайли от метал. От друга страна хартиената каша, която той употребява като техника, с цел да реализира този въздействащ резултат в творбите си, демонстрира и водата като детайл. Едно дълго търсене през годините, което от ден на ден и повече се натрупва. В изложбата намират място негови картини от разнообразни сбирки, рисувани през последните 10 години. Забелязва се многопластието в неговото творчество “, споделя Гергана за своя татко.

Експозицията включва непоказвани до момента работи от последните 10 години, в които хартията господства, изразявайки въздуха, водата и земята.

„ В тази посока работя от към 30 години, от 95-96 година. Специално тези картини, които представям в изложбата „ Елементи “, са плод на работата ми откогато се реалокирах да пребивавам и създавам в покрайнините на Обзор, където се съчетават бряг, планина, гора – Стара планина се събира с морето. Когато се открих тук, усетих доста мощно това място, доста ме зарежда  до ден сегашен. Неслучайно в последните 10 години работя тук “, споделя от своя страна Димитър Труканов.

Като продължение на търсенето и взаимоотношението на естествените детайли, ценителите на изкуството имат опцията да видят и нови работи на Трукан, изпълнени върху дърво, което разрешава по-силна изява на огъня.

Той разкрива, че те са основани през последната година и в действителност стават мотив за актуалната галерия. В тях участва и по този начин настоящата и мъчителна тематика за войната. Стихията на огъня някак напълно естествено и непринудено стартира да приказва на художника, изразявайки всичко, което съпътства войната – експанзията, болката, ужаса.

„ Нарекох новия цикъл „ Цветовете на войната “, само че това се случи след това, защото моят опит е да вляза безусловно непреднамерено в процеса. Имах предпочитание да осъществя свободна връзка с останалите детайли, същинска, а не привидна. В един миг ме осени концепцията, че фактически огънят по някакъв доста мощен метод стартира да ми споделя точно за войната. Огънят е доста мощно средство за изява. Той стартира да нападна и моята чисто човешка съвест. Защото за протичащото се към нас, всеки един човек носи лична отговорност с всичките си отрицателни мисли, думи и каузи, които в всекидневието си позволяваме. Това е безусловно същата сила, която последователно се завихря и в последна сметка се катализира в това, на което ставаме очевидци от година и нещо, един спор се взема решение по този метод “, разкрива своите страсти в процеса на работа Трукан.

Той споделя още, че е имал потребност да срещне цикълът „ Цветовете на войната “ със своите предходни работи, въодушевени основно от хубостта и позитивната сила на природата, и да ги сплоти в изложбата „ Елементи “.

„ За мен беше значимо да събера на едно място моите творби от разнообразни цикли и те да стартират да споделят едни с други в обстановката на галерията. А аз от своя страна да имам опция да ги погледна в профил, като фен и да изляза от моята среда, от отшелничеството “, признава художникът.

Гергана е приключила Националната гимназия за приложни изкуства „ Свети Лука “, а по-късно Националната художествена академия, със компетентност „ метал “. В момента е учител в НГПИ.

В изложбата „ Елементи “ показва серия кинетични бижута от сребро и стъкло и като продължение на години проучване на съчетаването на двата материала и техните качества за пръв път демонстрира и бижута от злато. Металът дава постоянна основа на формата и разрешава на стъклото да се движи свободно в формираните отвори. Разтопеното стъкло се трансформира в транспарантни капки, които се оформят с помощта на огъня, само че в това време с формата си припомнят образно за водата.

„ Изследванията ми в съчетанията на метала и стъклото започнаха още в ученическите ми години в гимназията, като по-късно избрах да насоча и дипломната си работа в това търсене. Използвам разнородни тематики и претекстове. Материалите в другите ми сбирки са едни и същи, само че всяка една от тях е неповторима сама по себе си “, отбелязва Гергана.

Как обаче се ражда концепцията татко и щерка да показват творчеството си в взаимна галерия?

„ Съвсем естествено се получи. Макар че живеем и творим настрана, непрестанно сме в контакт и обменяме мисли, хрумвания и страсти. Поканата пристигна от татко ми, с цел да ми даде един доста сериозен старт в професионалния ми път, което се случи още с първата галерия преди няколко години. Преди това съм взела участие в групови експозиции и състезания, само че това бе метод да бъда видяна като независим създател. И съм му доста признателна “, споделя своята благодарност към татко си Гергана Труканова.

„ Това за мен е по-скоро една тръпка, прочувствена среща, да видиш едно създание, което си отгледал от малко, растяло е пред очите ти, а към този момент е самостоятелен човек и актьор. Това ми доставя наслаждение на мен. Срещата с младостта, със света на младите. Това ми дава и различен ъгъл за взор към мен самия и моите работи “, прям е Димитър Труканов – Трукан.

Изложбата „ Елементи “ може да бъде забелязана в Арт Галерия „ Нюанс “ до 28 май. Не пропускайте опцията да изживеете силата на петте стихии през очите на Димитър и Гергана Труканови.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР