Изложба в НИМ показва най-интересните археологически открития през 2021 г.

...
Изложба в НИМ показва най-интересните археологически открития през 2021 г.
Коментари Харесай

Най-интересните археологически открития през 2021 г. на изложба в НИМ

Изложба в НИМ демонстрира най-интересните археологически открития през 2021 година Тази година един от най-интересните експонати е съд за предпазване на вода и храна, открит в крепостта Лютица. Той е украсен с лица, които съгласно археолозите са на мъжки и женски фигури. А какво значат те и каква е тяхната символика, можем единствено да гадаем.

Над 500 антични експоната от 13 разнообразни места у нас. Впечатление прави съд, служел за причестяване, който намира паралели в стенописа " Тайната вечеря " в Боянската черква.

„ Праисторията ни е доста забавна, а шлагерът ни е крепостта " При Дъбница ", която има 6000 години история, като най-ранните материали са от първото хилядолетие, а най-късните от 13 век. И тази ампула, която сме намерили за свето миро, която сложихме като уникат “, изясни доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

„ Такъв вид ампули в България има открити общо 4 с тази. А произходът е най-вероятно от региона на Ефес, днешна Турция. Тези ампули стартират да циркулират в ранно-християнския свят, някъде от 5-6 век до към 7-ми “, съобщи Михаил Ваклинов, зам.-ръководител на археологическо изследване в село Дъбница.

На първото си работно посещаване в музея пристигна и новият министър на културата дружно с вицепрезиента.

„ България има съвсем половин % за просвета, междинното за Европа е към 2%. Аз даже не дръзвам да си бленувам за страни като Швеция, където то е над 3,5%, само че въпреки всичко в случай че стигнем до заветния 1% това ще бъде добър отзив за това държавно управление. Бъдете здрави и все по този начин устремени към преоткриване на предишното, което ни разкрива и нови направления към бъдещето “, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изложбата е отворена до март.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР