Изложба, посветена на българските азбуки, може да бъде разгледана пред

...
Изложба, посветена на българските азбуки, може да бъде разгледана пред
Коментари Харесай

Изложба представя българските азбуки

Изложба, отдадена на българските писмености, може да бъде прегледана пред Народния спектакъл " Иван Вазов " от през днешния ден до 13 май. Организатор е институтът за български език на Българската академия на науките (БАН), оповестява БНР.

Ще бъдат показани 20 изображения на глаголически букви и техните сходства в старобългарската кирилица и в актуалната българска писменост са включени в изложбата. Чрез буквите са завършени думите " българския ", " дух " и " безкрайност ", носещи посланието, че българският дух е безконечен.

В долната част на всяко изображение са ситуирани глаголическите букви, които имат сходство с българската писменост. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите " ние ", " светлина ", " положително " и " напредък ", като в буквите, които ги сформират, са вградени детайли от старобългарски ръкописи.

Експозицията " Българските писмености " се провежда в годината, в която Българската академия на науките празнува своята 150-годишнина. Тя се посвещава на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР