Изложба под наслов Врачанските къщи - нестихващо достолепие бе открита

...
Изложба под наслов Врачанските къщи - нестихващо достолепие бе открита
Коментари Харесай

Врачанските къщи с изложба в парламента и законопроект

Изложба под наслов " Врачанските къщи - нестихващо достойнство " бе открита през вчерашния ден в Народното събрание, по самодейност на депутатката от ПП-ДБ Деница Симеонова. 20 постера на най-знаковите къщи във Враца от Освобождението до 1944 година ще красят Народното събрание до 23 януари.

" Идеята за тази галерия не породи непринудено, тя е плод на съдействието ми с екипа на съдружие „ Врачанските къщи “ и най-много с ръководителя му Светла Буюклийска, плод е на извършените многочислени срещи, събития и фестивали ", сподели Деница Симеонова.

А Буюклийска означи:

" С изгубването на една такава къща се откъсва и страница от историята на всеки наш град. Изчезва и споменът за този жанр и нишката за идващото потомство се къса, оставаме без памет. "

Сдружението с идеална цел " Врачанските къщи " обаче не изчерпва своята активност с изложения - те оферират и съществени промени в Закона за културното завещание, оценен от организацията като неефикасен и неразбираем.

Първото предложение е основаването на обществен регистър на всички културни монументи на територията на общините, който да бъде привързан в система с Имотния указател и с Кадастъра. От сдружението настояват, че постоянно пораждат локални проблеми поради липса на такава връзка. И дават пример от Сливен, където притежател купува аграрен парцел без сграда, влага средства за план и чак при внасянето му в общината за утвърждение се открива, че парцелът е монумент на културата. Постройката обаче е изчезнала, без да е отписана в регистрите.

Според сдружението е нужно и облекчение на процедурата по член 84 от ЗКН, който урежда инвестиционните планове и претенции за намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание. Затова се предлага връщане на така наречен " институцията на безмълвното единодушие ".

" Тоест щом е минал срокът на административният отговор (представляващ окончателното мнение по член 84, което би трябвало да носи щемпел и автограф на Министъра на културата или негов заместник), да се счита, че планът е признат ", изясняват от сдружението. " Да се приложат и периоди, в които заинтригуваното лице (собственик или инвеститор), чиито план е минал по тази процедура с влизането в действие на „ безмълвното единодушие “, в период до 1(един) месец да го внесе в Общината по реда на Закон за устройство на територията (Закона за устройството на територията) за утвърждение от Експертния съвет (ЕСУТ). "

Ползването на делегирани специалисти от общината или страната ще подсигурява, че този улеснен развой няма да остане без сериозен надзор.

Третото предложение е да се обезпечава помощ и окуражаване на притежателите на парцели, които са оповестени за културно завещание, както се прави и в други европейски страни.

" От паметниците на културата се употребява цялото общество. Оформяйки нашата цивилизационна среда, те са социална полезност, въпреки някои от тях да са частна благосъстоятелност. От тяхната хубост или съсипия печелим или губим всички ", аргументират се от " Врачанските къщи ".

Това могат да са директни помощи и дотации с обществени средства за поддръжка на парцела или реституция., данъчни облекчения, погашение на задължения към Национална агенция за приходите посредством даряване на движимо или недвижимо културно завещание, преференциален достъп до заем.

Сдружението предлага и основаването на звание " Защитник и страж на културното завещание ", което да се връчва приживе или посмъртно на лица, които се отличават с приноса си към опазването и популяризирането на културното наследтво - видни архитекти, инженери и урбанисти от предишното и сегашното, археолози, историци, документалисти, тематични цивилен сдружения, краеведи, както и управнически фигури и персони от институции, през чиито мандат са реализирани високи резултати в тази област в интерес на обществото.

От ПП-ДБ желаят да прегледат тези оферти на идни кръгли маси, обяви при откриването на изложбата Деница Симеонова. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР