Изложба, изобразяваща в снимки и документи историята на затвора в

...
Изложба, изобразяваща в снимки и документи историята на затвора в
Коментари Харесай

Затворът в Бургас празнува 80-тата си годишнина

Изложба, изобразяваща в фотоси и документи историята на пандиза в Бургас, бе открита през днешния ден в Окръжния съд на града. Поводът е 80 години от формалното разкриване на постройката на Бургаския затвор. На събитието участваха заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов, основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Васил Миладинов, представители на правосъдната и изпълнителната власт.

На откриването на изложбата началникът на Бургаския затвор ст. комисар Бранимир Мангъров показа, че първите непокътнати писмени сведения за пандиза са от 1891 година, и в тях се твърди, че в тогавашния окръг има един Окръжен и четири полицейски пандиза.

Още тогава окръжната комисия, която управлява Бургас след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, проектирала строителство на нов затвор, само че такова не се реализира в продължение на 40 години. Това се случва в интервала 1932-1938 година върху безплатно преотстъпен терен от Общинския съвет на града, а формалното разкриване на постройката става на 11.02.1939 година в наличието на тогавашния министър на правораздаването Никола Йотов. 80 години по-късно, лишени от независимост и арестувани лица от областите Бургас, Сливен и Ямбол се настаняват в главния корпус на пандиза и в затворническите общежития „ Житарово “, „ Строител “, „ Дебелт “ и „ Дебелт1 “.

След ремонт на обособена част от пандиза, през март 2015 година, там са преместени и арестните пространства, които дотогава се обитават в постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Проф. Проданов и гл. комисар Миладинов посетиха през днешния ден и корпуса на пандиза, където неотдавна завърши огромен ремонт.

Към днешна дата в пространства, отговарящи на европейските минимални условия за размери, повърхност и условия, са настанени 232 лишени от независимост при потенциал 300. В Затворническо общежитие от закрит вид „ Дебелт” те са 281, при потенциал 370, а в общежитието от открит вид „ Дебелт 1 “ при потенциал 76 места, са настанени 72 лишени от независимост. По мотив 80-та годишнина от формалното разкриване на постройката на пандиза, бяха инициирани редица мероприятия, измежду които работно посещаване на магистрати и футболна среща сред тимовете на чиновниците от пандиза и Регионална дирекция „ Охрана “ – Бургас.

В корпуса на пандиза през днешния ден се организира и церемониален концерт в зала „ Хоризонт “, която бе актуализирана преди месец.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР