Излизането в пенсия ще поскъпне за всички хора, на които

...
Излизането в пенсия ще поскъпне за всички хора, на които
Коментари Харесай

От 1 август оскъпва стажът за пенсиoниране

Излизането в пенсия ще нарастне за всички хора, на които не им стига застрахователен стаж. Причината за това е, че от 1 август минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се, за земеделските производители и тютюнопроизводители нараства от 710 лева на 780 лева Промяната е заложена в плана на бюджет за 2023 година, който беше утвърден от бюджетната комисия към Народното събрание. Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) хората, на които не им доближава стаж за пенсия, могат да платят за всеки недостигащ месец вноска в размер на 19,8% от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се жители.

От 1 август 2023 година за всеки месец недостигащ стаж хората би трябвало да платят по 154,44 лева Това значи, че за една година спомагателен трудов стаж би трябвало да внесат в държавната хазна 1853,28 лева, а за оптималния период от 5 годни би трябвало да платят 9266,40 лева.

В момента вноските се вършат на база настоящия най-малък застрахователен приход от 710 лева До края на юли покупката на един месец стаж коства 140,58 лева Ако не ви доближава година стаж, би трябвало да платите 1686,96 лева, а цената за всичките 5 години, които по закон може да бъдат купени, е 8434,80 лева Остава по-малко от месец, с цел да се възползвате от по-ниските цени при покупката на стаж. От 1 август вноската за всеки месец недостигащ стаж нараства с 13,86 лева За недостигаща една година нарастването е със 166,32 лева, а за оптималните 5 години би трябвало да платите в допълнение 831,60 лева.

През предходната година 4093 души са си купили застрахователен стаж за пенсиониране, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Средният брой месеци застрахователен стаж, които не са им достигали, с цел да се пенсионират, е 23. През предходната година са отпуснати малко над 52 хиляди нови персонални пенсии за стаж и възраст. Това значи, че близо 8% от всички нови пенсионери са доплатили за стажа си.

През актуалната година, с цел да излязат в пенсия дамите би трябвало да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години и 4 месеца. Изискванията за мъжете са навършени 64 години и 6 месеца и стаж от 39 години и 4 месеца.

Възможностите за пазаруване на застрахователен стаж са посочени в КСО и се позволяват единствено в тъкмо избрани случаи. Има три разновидността, при които хората могат да купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Хората могат да купят както целия интервал на образованието си във висши и полувисши учебни заведения, по този начин и единствено част от този интервал. Ако купуват целия интервал, би трябвало да показват уверение от съответното образователно заведение за периода на образованието по съответната образователна дисциплинираност. В удостоверението интервалът би трябвало да бъде посочен от датата на започването на образованието до датата на неговото довеждане докрай. Не е належащо да се показва такова уверение, когато купуват единствено няколко месеца стаж.

Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране. Преди да купят стаж хората би трябвало да ревизират в териториалното отделение на Национален осигурителен институт тъкмо какъв брой време не им доближава за пенсия. Защото, в случай че платят по-голяма сума от нужната, това няма да им обезпечи по-висока пенсия, само че ще имат право да изискат надплатената сума да им бъде възобновена от съответната териториална дирекция на Национална агенция за приходите. Недостигащият застрахователен стаж се преценя към датата на подаване на заявката. Пенсията се отпуска от датата на заявката, откакто са импортирани дължимите осигуровки. Внасянето на осигуровките за недостигащия стаж става по банков път след подадена декларация.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж ” се издава от териториалното отделение на Национален осигурителен институт въз основа на документа за импортираните осигуровки. Осигурителният приход за времето, за което е платен застрахователен стаж, не се взема поради при пресмятане на самостоятелния коефициент на пенсионера.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР