Излезе трейлърът на биографичния филм за покойната Ейми Уайнхаус. Актрисата

...
Излезе трейлърът на биографичния филм за покойната Ейми Уайнхаус. Актрисата
Коментари Харесай

Новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус разгневи феновете ѝ

И злезе филмовият откъс на биографичния филм за починалата Ейми Уайнхаус. Актрисата Мариса Абела влиза в основната роля и се превъплъщава в английската певица. 

Какво знаем за кино лентата до момента и за какво някои са смутени от него?  

Малко повече от десетилетие след гибелта на фамозната певица и текстописец Ейми Уайнхаус, биографичен филм, който дава обещание да очертае нейното „ интензивно пътешестване към славата “, към този момент би трябвало да бъде пуснат. Нов филмов откъс на Back to Black, пуснат от StudioCanal и Monumental Pictures, демонстрира пробивната звезда от промишлеността Мариса Абела с неотложно разпознаваемата прическа на артиста, въодушевена от 60-те години на предишния век. Абела бе с тежка очна линия и татуировки на раменете.  

Реакциите на почитателите на Уайнхаус надалеч не бяха позитивни: критиците бързо жигосаха неналичието на автономност на Уайнхаус във връзка с нейното показване във кино лентата, упрекнаха продуцентите на продукцията, че са спечелили от бурните по-късни години на певицата и настояват, че биографичният филм излиза прекомерно скоро, оповестява BBC. 

Миналата година се появиха изображения на Абела на снимачната площадка в Лондон, явно в облика на Уайнхаус с разрошена коса и размазан грим. Скоро последва вълна от реакции, като един консуматор на обществените медии разказа изображенията като „ отвратителни “.

Преди кадри от “Back to Black ” да бъдат оповестени, почитателите на Уайнхаус към този момент бяха нащрек за опцията филм за нейния живот да направи сензация, като експлоатира нейната история.  

Разбираемо е, че почитателите желаят да защитят певицата и нейното завещание. През живота ѝ имиджът на Уайнхаус, използването на опиати и алкохол, както и връзките ѝ бяха рутинно заклеймявани от пресата – макар многочислените ѝ самопризнания като актьор.

През 2009 година Уайнхаус получи правосъдна възбрана против папарашката организация Big Pictures според Закона за отбрана от тормоз от 1997 година

Тя беше и първата жена, спечелила пет награди “Грами ”, и продължава да бъде извънредно авторитетен актьор, въодушевяващ хора като поп мегазвездите Адел, Лейди Гага и Били Айлиш.

Amy Winehouse sur grand écran: le trailer du biopic Back to Black enfin dévoilé Suivez-moi pour obtenir plus de mises à jour!
— Qck Update France (@qckupdate_fr)
Само 13 години след гибелта ѝ, опцията да видите някои от по-трагичните моменти на Уайнхаус още веднъж извадени на екрана – в това число осъществявания, в които тя е била в нетрезво положение или освирквана отвън сцената – е неприятна вероятност за почитателите. 

Представянето на действителни моменти от живота ѝ може да премине тънката граница сред достоверността и грубата подигравка, като последният сезон на “Корната ” (The Crown) е отличен образец, разяснява създателят на BBC Мириам Баланеску.  

Шоуто беше подложено на критика, че " дава на феновете тъкмо това, от което никой не се нуждае: повече от Даяна и Доди, Чарлз и Камила, Уил и Кейт. ” Всички те са фигури, обичани на таблоидите, написа Баланеску. 

Феновете са обезпокоени, че Back to Black ще продължи да ускорява този цикъл на корист и употреба, задвижен от медиите. Както Ройзин О'Конър написа в The Independent:

„ Като се има поради сходната на лешояд успеваемост, с която животът ѝ беше високомерен, е съвсем невероятно да се измисли откровена причина да се направи филм за Уайнхаус – най-малко не такава, която да не е стимулиран от лакомия. "   

The first teaser trailer for Back to Black has dropped. How do you feel about the upcoming Amy Winehouse biopic?
Watch the full trailer here -
— Total Film (@totalfilm)
Автентични или експлоатиращи?  

Съществува и въпросът дали в действителност е нужен биографичен филм, почитащ наследството на Уайнхаус, когато тя умря толкоз млада. Критиците показаха, че към този момент има филми, почитащи живота и кариерата на Уайнхаус, най-много документалният филм на Асиф Кападия от 2015 година „ Ейми “. Филмът сграбчи голям брой награди, в това число “Оскар ”, БАФТА и филмовата премия на MTV за най-хубав документален филм. Аплодираният от критиците документален филм на BBC Reclaiming Amy последва през 2021 г.  

“Her music, her life, her legacy.
Discover Amy Winehouse’s incredible story in the international teaser trailer for starring Marisa Abela and directed by Sam Taylor-Johnson. In UK cinemas April 12th and coming soon internationally. ”
— Eddie Marsan (@eddiemarsan)
Има ли нужда от различен филм за Уайнхаус?  

Има проблем с въплъщението на емблематичното наличие и темперамент на Уайнхаус на екрана – сигурно съвсем невероятно достижение. Приликата на Абела с Уайнхаус е сложена под подозрение, като бащата на Уайнхаус Мич почувства нуждата да отбрани решението за кастинг:

„ Мариса е страховит избор за ролята, даже и да не наподобява тъкмо като Ейми. “

Освен това решението да се избере " млад артист " в основна роля наподобява озадачаващо, показва BBC.  

Като се има поради обаче, че Сам Тейлър-Джонсън ще поеме кормилото като режисьор, има вяра, че Back to Black може да се утвърди като достоверен портрет. Режисьорката потвърди биографичните си качества с Nowhere Boy за Джон Ленън, който завоюва четири номинации на БАФТА. Според отчет в Rolling Stone, Тейлър-Джонсън също е бил другар с Уайнхаус. 

„ Връзката ми с Ейми стартира, когато напуснах колежа и се мотаех в креативен компании в лондонски квартал Камдън. За първи път я видях на шоу за гении в джаз клуба на Рони Скот в Сохо и незабавно стана ясно, че тя не е просто „ гений “… тя беше талант “, споделя Тейлър-Джонсън в изказване предходната година.  

Бащата на Уайнхаус, Мич, също взе участие във кино лентата, което породи опасения, че той може по някакъв метод да се опита да пренапише историята на щерка си. Основателят на фондация “Ейми Уайнхаус ” беше очевиден съперник на документалния филм на Кападия поради не толкоз ласкателното му показване. Той също беше подложен на критика за присъединяване си в холограмно турне на Ейми Уайнхаус. 

„ Съвсем неотдавна стартира да се усеща, че Уайнхаус не е запомнена като чисто трагична фигура, а като гений, който издаде два скъпи албума – и някой, който не беше чисто саморазрушителен, а жертва на систематично принуждение и психологични болести. Back to Black заплашва не да уважи това завещание, а да съживи целия позорен звук, който го замъгли “, написа Шаад Д'Соуза в The Guardian. 

Back to Black се чака да излезе на 12 април в Обединеното кралство и на 10 май в Съединени американски щати. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР